Бисер Петков: До петък ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ

0
Петков проведе разговор с майки на деца с увреждания съвместно с омбудстмана Мая Манолова
Петков проведе разговор с майки на деца с увреждания съвместно с омбудстмана Мая Манолова Снимка: БГНЕС

До петък ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ или не.

Това обяви социалният министър Бисер Петков, който днес беше върнат от премиера Бойко Борисов на поста, предаде БГНЕС. Петков проведе разговор с майки на деца с увреждания съвместно с омбудстмана Мая Манолова. Двамата дадоха брифинг след срещата с майките.

На излизане от залата запитана Манолова дали са се договорили със социалния министър, тя отговори „почти“.

Вера Иванова, която е председател на Конфедерацията за защита правата на децата, каза за БГНЕС, че палатките пред НС няма да се махнат, а ще се спре разрастването на протестите из страната, но само до петък. Тя изрази надежда, че няма да се стигне до разрастване на протестите в цялата страна, защото разумът ще надделее и становището, с което ще излезе социалното министерство, ще е в полза на достойното бъдеще на хората с увреждания.

Бисер Петков е първият министър, който реално ни обърна внимание и той тръгна да прави реформи, никой друг досега не го направи. Ние и затова тази сутрин написахме протестна декларация, че ще излезем на протест срещу правителството, ако министър Петков не бъде върнат на поста си, за да продължим работата си с него. Ние настояваме за спешния закон за личната помощ, защото той е животоспасяващ за децата ни. За всичко останало имаме търпение, защото виждаме, че се работи“, заяви Иванова.

Тя е категорична, че законът за личната помощ ще гарантира правото на всеки човек с увреждания да има личен асистент и ще се прекъсне практиката всяка година да се кандидатства за тази услуга.

„Палатковият лагер ни донесе законопроект и ние благодарим на омбудсмана Мая Манолова, която единствена се нагърби с изработването му. Това е нещо, което ние желаем и чакаме повече от 23 години“, каза председателят на Конфедерацията за защита правата на децата.

Тя добави още, че имат готовност да излязат на протест срещу правителството ако законопроектът не бъде приет от държавата. Това е и причината палатките да са пред НС, защото нашата цел е депутатите да ни видят и да спрат да се обръщат с гръб към хората с увреждания, подчерта Иванова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари