Бисер Лазов: Цветан Василев плащаше по 25 000 лева на фирма, свързана с Иван Костов

0
Близо 7 часа продължи разпитът на основния  свидетел по делото КТБ
Близо 7 часа продължи разпитът на основния свидетел по делото КТБ Снимка: Булфото

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев поддържал системни контакти с бившия премиер Иван Костов в продължение на години, съдействал и на дъщеря му Мина, за да намери наематели на офиссграда, а всеки месец подпомагал свързана с тях фирма с 25 хил. лв.

Това стана ясно от показанията на ключовия свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов, който е бил счетоводител на Цветан Василев и най-довереният му човек 20 години, пише 24 часа.

Във вторник той застана пръв на свидетелското място, за да опише как се е стигнало до присвояването на 2,6 млрд. лв. от банката. Затова и неговият разпит беше очакван с огромен интерес. Лично зам. главният прокурор Иван Гешев, който е и първи наблюдаващ прокурор по делото, бе в залата, за да слуша обясненията на Лазов.

Основен подсъдим е Цветан Василев, който от лятото на 2014 г. се укрива в Белград. Подсъдими са и още 17 души.

Василев искаше цялото корпоративно формирование, създадено от него, да спазва безпрекословно задачите, които поставя.

Хората бяха уплашени и даже веднъж ги попитах: Вие секта ли сте, фирма ли сте, описа обстановката Лазов. Той започна обясненията си с въведението, че ще проследи хронологично фалита на КТБ, защото “това, което се случи, беше резултат от дълъг процес”.

Свидетелят уточни, че независимо от броя на дружествата, контролирани от Василев, фирмата била една, с един шеф, един счетоводител, който бил той, и администриране.

В началото Лазов бил силно впечатлен от Василев. За него той бил човекът, на когото искал да подражава. “Мечтаех да вървя по неговия път, вярвах му и на доверие изпълнявах задачите”, призна свидетелят.

Двамата се запознали през 1994 г., когато Лазов започнал работа в ЦКБ, а Василев бил клиент на банката, защото имал финансова къща. През 1995 г. и той постъпил в банката и станал шеф на Лазов. Оттогава започнало приятелството им. Василев продължавал да управлява фирмата си, макар тя формално да се водела на друг. По същото време в ЦКБ работили Георги Христов, Георги Зятков, Илиан Зафиров, Мария Димова, Маргарита Попова. Това са част от подсъдимите по делото. Те следвали Цветан Василев навсякъде - от ЦКБ до КТБ.

През 1998 г. Лазов постъпил във фирмата на Василев, чийто офис тогава се намирал на бул. “Васил Левски”. “Първата вечер, когато отидох във фирмата, видях хора, които през деня бях срещал в ЦКБ”, обясни основният свидетел. Те се отнасяли с Василев като с шеф и собственик.

Един ден Василев поканил Лазов на обяд в ресторант в кв. “Горна баня”, където му “обяснил правенето на бизнес и някои важни принципи”. Единият бил, че “фирмата има един шеф и всеки е важен толкова, колкото са важни задачите му”

Василев смяташе единоначалието за важен принцип, не му допадаха тромавите структури с много собственици. Каза, че фирмата е една, а дружествата ще бъдат толкова, от колкото има нужда”, обясни Лазов. Василев напуснал ЦКБ през 1999 г. и отишъл в друга банка - “България инвест”. Верните му хора го последвали. След няколко месеца обаче напуснал, защото собствениците били наясно, че върти паралелен бизнес.

Той беше много ядосан”, добави Лазов. Няколко месеца Василев не работил в банка и финансовата му къща не вървяла добре.

През юни 2000 г. постъпил в малката по онова време банка КТБ.Тогава нейни собственици били 11 офшорни фирми, а офисът бил на ул. “Екзарх Йосиф” 65.

В този период той търсеше лоби, защото смяташе, че банка без лоби не може да изпълнява дейността си”, обясни Лазов. По това време КТБ направила дарение на фондация “Демокрация”.

Виждал съм Иван Костов в неговия кабинет. Техните отношения имаха системен характер”, добави Лазов. Един ден Василев го извикал да се срещнат на кръстовището на бул. “Пушкин” и бул. “Цар Борис III”. Тръгнали по локалното платно в посока “Пирогов”.

“Заведе ме в една административна сграда, където дойде и Мина, дъщерята на Иван Костов Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да я напълнят. Разпореди ми оттук нататък аз да комуникирам с Мина Костова”, уточни Лазов. До 2013 г. сградата се напълнила с фирми.

След няколко месеца Василев разпоредил на Лазов да се види с Костов и Мина и да уточни как да се осигуряват по 25 хил. лв. на месец на фирма, близка до Костов, която се водела на Мина. “Каза ми: Намери някакъв начин”, уточни Лазов.

След отиването на Василев в КТБ всички финансови операции, които извършвала фирмата му, се прехвърлили в нея. Там отишли да работят и доверените му хора от ЦКБ. “За тях шефът не се променяше. Сменяха се работните им места”, обясни Лазов.

През 2001 г. двамата провели важен разговор, на който Василев, който вече бил изпълнителен директор на КТБ, му разяснил “някои възможности за правене на бизнес” и как някои негови проекти да бъдат директно кредитирани от банката.

Схемата била следната - да се намерят доверени хора, които да бъдат контролирани, но да не са част от КТБ и на тяхно име да се регистрират дружества.

Първото подставено лице бях самият аз”, призна Лазов. Той станал собственик на мини “Станимянци”, които били купени с кредит от КТБ. После били регистрирани фирми и на други доверени хора на Василев, сред които и касиерката.

Една от фирмите купила над 240 декара в обявения за ликвидация жп завод зад гарата. После те били продадени много изгодно на испанска фирма.

Големи притеснения обаче брал служителят Емил Галов, на чието име била регистрирана фирмата “Дивел 59”, която придобила акциите в “Дунарит”.

По думите на Лазов на Галов му се наложило да се прави на истински бизнесмен в Агенцията за приватизация

Освен това той бил викан в ДАНС заради сигнал, че продажбата е на занижена цена и не е ясен собственикът. Василев лично го успокоил и му казал какво да обяснява в агенцията.

След 2005 г. се създали още дружества, но вече регистрирани на хора, които не общували директно с банкера, но го виждали всеки ден - шофьори, охранители, секратарки.

Те знаеха, че Василев е зад нещата”, уточни Лазов, който ги набирал.

Следващият важен период за банката бил от 2009 до 2011 г., когато започнали да се дават много кредити. По това време 80-90% от хората, които искали пари от банката, се срещали лично с Василев. Разпитът на Лазов бе над 6 часа, продължава и в сряда.

Целта на прокуратурата е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от КТБ и къде отидоха тези пари”, коментира зам. главният прокурор Иван Гешев Според него, ако Лазов каже пред съда това, което при разследването, ще се чуят и други имена на политици освен Иван Костов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари