Ключов свидетел по делото КТБ разказва за бизнеса на Цветан Василев

0
Василев го посъветвал да се "имунизира" срещу сумите, които ще вижда. Така, за да се изкарат хиляда единици печалба се прехвърляли милиони в различни валути
Василев го посъветвал да се "имунизира" срещу сумите, които ще вижда. Така, за да се изкарат хиляда единици печалба се прехвърляли милиони в различни валути Снимка: BULGARIA ON AIR

Това, което стана с КТБ беше в резултат от един дълъг процес. Нищо от това, което се случи през периода 2011-2014 г., не е започнало в този миг, а е функция на едни отношения, започнали далеч назад“.

Така започна разпитът на основния прокурорски свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. Той продължава повече от два часа и все още Лазов разказва как се запознал с банкера.

Част от подсъдимите са мои дългогодишни колеги, мислел съм си, че са и приятели. Цветан Василев е човек, на когото вярвах и споделях бизнес философията му. И много хора му вярвахме и на доверие изпълнявахме много задачи, което не е нормално за един бизнес процес“, спомни си Лазов.

Той разказа, че през 1994 г. започнал работа в ЦКБ, а Цветан Василев идвал като клиент на банката в ролята си на шеф на финансовата къща „Фина С“. Година по-късно Василев започнал работа като шеф на управление валутни операции в ЦКБ. Така Василев станал шеф на Лазов в банката. След това през 97-98 г. Цветан Василев поканил Лазов да работи в неговата финансова къща. А в самата ЦКБ Лазов заварил голяма част от хората, които после работили в КТБ. Лазов приел да работи във "Фина С". Офисът на фирмата се намирал в центъра на София, а към Василев всички се отнасяли като с шеф. В същото време той продължавал да работи в ЦКБ, а финансовата къща по документи имала друг началник. Осъществявали се сделки с валута на фондовата борса и с държавни ценни книжа. Част от тях били с ЦКБ. Парите се носели с кола, която била охранявана. Трансферите били за милиони.

Лазов разказа, че Василев ясно му обяснил, че именно той е шефът. В разговорите с Лазов, Василев го посъветвал да се "имунизира" срещу сумите, които ще вижда. Така, за да се изкарат хиляда единици печалба се прехвърляли милиони в различни валути. В дружеството на Василев били няколко фирми, сред които и "Бромак". Постепенно тези фирми станали близо 150 под една шапка. Важно било да има една каса и един счетоводител. Редовно се правели справки за всичко.

През цялото време Лазов имал усещането, че всички работели като уплашени. И така до 21 юни 2014 година.

Лазов си спомни, че през 1999 г. Василев напуснал ЦКБ и започнал работа в банка България Инвест (сега Алианц). Заедно с него се пренесли и други хора от ЦКБ. Така всички финансови операции също били пренесени. Но само за няколко месеца, защото Василев напуснал, тъй като шефовете на България Инвест не били съгласни да се работи по този начин. Изминало време и Василев отишъл в КТБ през 2000 година. В този период работата на фирмата рязко намаляла.

Василев бил поканен в КТБ от собствениците -11 офшорни дружества. А в централата на ЦКБ в София Лазов виждал Иван Костов да се среща с Василев. След време Василев започнал да кани хора от ЦКБ, които да работят в КТБ, но част от тях отказали. Имало и среща между Василев, Лазов и дъщерята на Иван Костов-Мина. Ставало дума за сграда в София, в която трябвало да се настанят фирми на Василев.

Преди влизане в съдебната зала Лазов обясни, че винаги се е опирал на истината. И по време на работата му с Василев, и сега. Всеки е нужно да извърви пътя си. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира, каза още Лазов.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари