Би Би Си нищи дестабилизацията на България

0
Би Би Си нищи дестабилизацията на България

Британската обществена медия Би Би Си посвещава подробен материал на кризата в банковия сектор в България, пише "OFFNews".

Авторът цитира президента Росен Плевнелиев, който казва, че "това не е криза на банковия сектор, а криза на доверие и криминална атака". Припомня се, че вълненията в банковия сектор идват след като премиерът Пламен Орешарски обяви, че замразява строежа на спорния газопровод "Южен поток".

Кой би искал да дестабилизира България и защо? И може ли проблемът с банките да е провокиран в отговор на ситуацията с газопровода, пита Би Би Си.

В статията се припомня банковата криза от 1997 г. и въвеждането на валутния борд. Отбелязва, че две трети от българските банки са чужда собственост, банковата ликвидност е висока, а държавният дълг нисък, което прави страната ни една от най-стабилните в Европа. Но се посочва, че доверието на хората в политическата система е разклатено от корупция по високите етажи, вината за която е на олигарсите.

Авторът описва и ситуацията с „Южен поток”, като казва, че всички основни политически партии в България са „за” проекта, който се подкрепя и от сръбското правителство. Газопроводът е желан и от големи западни доставчици на газ като италианската ЕНИ и австрийската ОМВ. Цитирани са мнения на експерти, че в краткосрочен план газопроводът ще засили енергийната сигурност на страната, защото ще заобикаля нестабилната Украйна, но в дългосрочен ще накърни сигурността, защото засилва зависимостта на страната ни от един доставчик - „Газпром”.

Ситуацията около „Южен поток” създаде проблеми на България с Европейската комисия, която настоява тръбата да може да се използва и от други компании, отбелязва материалът на Би Би Си. Авторът пише и че според информация в българските медии финансовите и политически битки по отношение на банките и на газопровода съвпада с конфликта между Делян Пеевски, депутат от една от управляващите партии ДПС, и бизнесмен, за когото се твърди, че е проруски настроен.

Компаниите на Пеевски спечелиха търгове за изграждане на „Южен поток” в България, а Цветан Василев е собственик на Корпоративна търговска банка, завършва информацията на Би Би Си.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари