Български учени разработват самолет, който да лети около Юпитер

1
Той ще е с маса 1000 килограма и ще се движи със скорост по-бърза от тази на звука
Той ще е с маса 1000 килограма и ще се движи със скорост по-бърза от тази на звука Видео: bTV

Той ще е с маса 1000 килограма и ще се движи със скорост по-бърза от тази на звука

Български учени разработват самолет, който може да лети около Юпитер. Тази идея може да бъде ключ към междузвездното изследване, предава bTV

Космически самолет, който да изследва най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер - идеята е на група учени от физически факултет на Софийския университет. Технологията не е приложима на Земята.

Има един фактор, който е много важен – Юпитер няма твърда повърхност и там не може да попадне радиоактивен отпадък на повърхността, защото самолета ще бъде с ядрен двигател!“, обяснява инженер Христо Гелов.

Ядреният двигател защо е? Защото както казахме, първо там има бури, ветрове с 600 км в час, те бушуват с векове и трябва нещо много мощно“, допълва доц. Димитър Младенов.

Юпитер е интересен за учените ни, тъй като е близко до Земята и комуникацията би била по-лесна.

Ще дава данни за атмосферата, за състава на атмосферата на Юпитер, може да са малки, но това много ще ни помогне, защото ние имаме доста малко проби от такива планети и това със сигурност ще ни даде доста полезна информация, защото ще може да лети с години“, казва инж. Гелов.

Той ще е с маса 1000 килограма и ще се движи със скорост по-бърза от тази на звука. Разработката на българските учени е на етап компютърен модел. И вече е публикувана в едно от най-авторитетните научнопопулярни списания в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари