Юпитер и Венера се „целунаха“ тази нощ

9
Те рядко се появяват толкова близо и може би затова явлението получи титлата „супер съвпад“
Те рядко се появяват толкова близо и може би затова явлението получи титлата „супер съвпад“ Видео: bTV

Те рядко се появяват толкова близо и може би затова явлението получи титлата „супер съвпад“

Юпитер и Венера се „целунаха“ в нощта на 1-ви срещу 2-ри март, съобщава агенция Ройтерс, предаде bTV.

Двете планети изглеждаха така, сякаш почти се докосват в небето.

Феноменът в сряда срещу четвъртък е известен като съвпад - когато планета изглежда близо до Луната, друга звезда или планета, уточняват астрономите.

Блясъкът от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, и този на Венера, считана за най-ярката звезда в небето, създадоха грандиозно сияние. То бше обект на внимание и от страна на НАСА. От там съобщават, че любителите астрономи са успелите да видят дори четири от най-ярките луни на Юпитер.

През последните няколко седмици планетите се приближиха една към друга, но в действителност те все още са на около 600 милиона километра една от друга.

Съвпади като този се случват често, защото „планетите обикалят около Слънцето в приблизително една и съща равнина – т.нар. равнината на еклиптиката, и по този начин проследяват подобни пътища в нашето небе“, съобщават още от НАСА.

Тази нощ двете планети са се разминали само на половин градус една от друга. Това се равнява на ширината на протегнат към небето човешки пръст, обясняват още астрономите.

Венера се премести по-високо в небето, а Юпитер беше по-близо до хоризонта. Поради тази причина планетите изглеждаха достатъчно близо, че някои учени нарекоха явлението „целувка“.

Всяка година има съвпад на Венера и Юпитер, но те рядко се появяват толкова близо. Може би поради тази причина явлението получи също така титлата „супер съвпад“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари