Български учени на Антарктика откриха още части от самолет, паднал преди 48 години

2
С тях версията за авиокатастрофата се променя коренно
С тях версията за авиокатастрофата се променя коренно Снимка: Благой Цицелков, NOVA

С тях версията за авиокатастрофата се променя коренно

Нови части от паднал преди 48 години аржентински самолет откриха българските учени на остров Ливингстън. Намирането на отломките променило версията за авиокатастрофата, предава NOVA. Частите от аржентинския самолет са намерени в хода на набирането на геоложки проби в района на залива False bay и нос Бърнард пойнт от геолозите Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов.

Откритите символи на аржентинския национален флаг показват, че най-вероятно става дума за катастрофата с морския изследователски самолет „Локхийд Нептун”, разбил се на склоновете на планина Бернард на 15 септември 1976 г. В катастрофата загиват 11 аржентински военнослужещи и изследователи. Малко по- късно - през януари 1977 г., в същия район се разбива и хеликоптер „Беел” на аржентинската армия, изпратен да прибере телата на загиналите в първата катастрофа. При втория инцидент още трима военнослужещи губят своя живот. Всичко това става причина да се прекратят спасителните действия.

48 години по-късно, със своите открития, 32-ата Българска антарктическа експедиция помогна да се събере повече информация за тази голяма за Аржентина трагедия. Според първата версия се предполагаше, че останките са от конструкцията на военния C-130 "Херкулес".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари