Български лекар в САЩ: Четири елементарни неща, които България пропусна

1
В момента цари хаос, който не биваше да се случва
В момента цари хаос, който не биваше да се случва

"В България в момента цари хаос, който не биваше да се случва. Всички знаехме, че идва нова вълна на пандемията. България трябваше да се подготви за нея още през лятото."

Разговор с български лекар в САЩ:

„Преди всичко искам да кажа, че никого не обвинявам, но ми се струва, че в България беше загубено много ценно време, което можеше да се използва за подготовка на болниците и медиците. Знаеше се, че ще има нова вълна през есента и че в България най-големият проблем е персоналът. Можеше студентите по медицина шести курс да са преминали вече някакво обучение как да се грижат за болни от Ковид-19 и как да се пазят от вируса при събличане и обличане, което е много важно. Можеше да има вече списъци кой от тях в коя болница ще отиде, ако там не достига персонал. Можеше да бъдат обучени и лекарите, които нямат нужната специалност и които сега казват, че не искат да влизат в Ковид-отделенията, защото не знаят как да лекуват болните. Можеше също така да се направи график кой кого ще замести в случай, че даден лекар или сестра се заразят. Това са едни наистина простички планове, които при нас бяха изготвени още през март и които помагат много. А и "Спешна помощ" няма нужда 50 минути да дезинфекцира линейките, след като е возила болен с коронавирус. Една ултравиолетова лампа свършва работата за 15 минути. По мое мнение, в България в момента цари хаос, който не биваше да се случва."

"За България това е първата вълна"

Това ни казва български лекар, пожелал анонимност, който работи във Филаделфия, цитиран от Дойче Веле.

Д-р Б. има специалности по детска кардиология, вътрешни болести и палиативна медицина. Според неговата преценка, причината за толкова много заразени медици се крие най-вече в умората на медицинския персонал. Д-р Б. дава пример с негов колега в САЩ, който се заразил, защото при прегледа на пациент с други оплаквания носил само хирургическа маска, а не маска с висока защита.

„Явно пациентът е имал и коронавирус, защото няма откъде другаде да се е заразил колегата ми. Това се случва, защото всички ние сме силно преуморени и сваляме гарда. Освен това в момента има повече заразени, отколкото през март, а това увеличава риска за лекарите. И на трето място: при първата вълна на пандемията обществата ни бяха много по-затворени, докато сега работят заведения, магазини, фитнес центрове. Специално за България обаче си мисля, че в момента това е първата вълна. И всички в страната трябваше да се подготвят за нея още през лятото", казва д-р Б.

Лекарят разказва и за ситуацията в Съединените щати: „Хората, които повярваха на Тръмп и не носеха маски, пострадаха много. Само един пример: Тръмп направи един предизборен митинг във Флорида сред множество пенсионери, които бяха без маски - и сега там върлува страшна епидемия. Ако погледнем демографията на привържениците на Тръмп, ще установим, че неговите симпатизанти са хора предимно от дълбоката провинция, които живеят на големи разстояния един от друг във ферми, а работата им е предимно навън. И щом разберат, че някъде има болен, веднага се изолират напълно. Тези места нямат нищо общо с големите градове, където метрото, улиците, магазините са пълни. Другите привърженици на Тръмп са богатите хора с огромни имения, които така или иначе живеят далеч от другите.

"Сред лекарите няма привърженици на Тръмп"

"Що се отнася до лекарите в страната: лично аз не познавам нито един лекар, който да лекува болни от Ковид-19 и да подкрепя Тръмп или отношението му към пандемията. Не говоря за специалистите, които консултират, без да преглеждат, не говоря и за лекарите в застрахователни и фармацевтични компании. Говоря за лекарите, които влизат в пряк контакт с болните, които по 7-8 часа са с маска и шлем. Говоря за лекарите, които ежедневно са изложени на това физическо и емоционално напрежение. Сред тях няма привърженици на Тръмп.

Не искам да политизирам, но истината е такава - Доналд Тръмп не се интересува какво става с хората около него. Неговият свят е Доналд Тръмп - и толкова. Вижте как сменя съветниците си - един ден ги хвали, а после ги нарича „идиоти", както нарече съветника си за коронавируса. И днес по въпросите на пандемията го съветва радиолог. Как е възможно? Тръмп очевидно се интересува единствено от личните си интереси. Ако неговите интереси съвпадат с тези на държавата - чудесно. Много често обаче не съвпадат. Надявам се на светлина в тунела", казва д-р Б.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари