България е единствената страна в ЕС, в която употребата на антибиотици се покачва

1
Растящата резистентност все повече тревожи здравните власти по света
Растящата резистентност все повече тревожи здравните власти по света

Растящата резистентност все повече тревожи здравните власти по света

Още една страна на кризата в нашето здравеопазване се вижда в европейската статистика - България е единствената страна в ЕС, където употребата на антибиотици не спада, а напротив - покачва се. Това показва доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕCDC), пише Сега.

В последните десет години в цяла Европа почти без изключения консумацията на антибиотици намалява. Невинните години на злоупотребата с тях приключиха с растящата резистентност, която все повече тревожи здравните власти по света. Допълнително лошият им образ се допълни и от невидимата употреба на антибиотици в животновъдството. По ред причини пандемията ускори този процес на постепенно намаляване, като през 2020 г. има отчетлив спад на употребата на антибиотици в Европа с едно единствено изключение - България.

Средната употреба на антибиотици в 29 страни от ЕС/Европейска икономическа зона е 16,4 дневни дози на 1000 души население по последни данни на ECDC, които са за 2020 г. У нас консумацията е много по-висока - 22,7 дневни дози на 1000 души. Тази мерна единица има за цел да покаже употребата на антибиотици извън болниците. Показателят дава груба представа каква част от населението се третира с антибиотици в даден момент, отбелязват от центъра.

В Нидерландия, която употребява най-малко антибиотици, за 2020 г. показателят е почти три пъти по-малък от нашия - 8,5 дневни дози на 1000 души. Ако може да служи за някаква утеха, България не е първенецът на ЕС с най-голяма употреба - далеч пред нас са Кипър с 28,9, Гърция с 28,1 и Румъния с 25,2.

През 2011 г. обаче - първата от наблюдавания в доклада 10-годишен период, сме били в доста по-благоприятна позиция - употреба от 18,3 дневни дози на 1000, по-малко отколкото в Белгия (25,4 тогава, но 16,6 сега), Франция (25,1 тогава, а сега 20,3), Италия (25,1 тогава, 18,4 сега) и пр. За целия 10-годишен период навсякъде с изключение на България и Кипър има намаление, като то достига 6,4% във Финландия.

В разбивката по видове лекарства страната ни изпъква в две групи. У нас през 2020 г. има употреба на антибиотици от групата на макролидите, линкозамиди и стрептограмини, която надхвърля два до три пъти тази в останалите европейски държави.

В групата на макролидите попада антибиотикът азитромицин, който масово бе изписван у нас при COVID-19 и който бе обект на много спорове в медицинските среди, като в крайна сметка приложението му за коронавирусна инфекция бе заклеймено като безсмислено и даже вредно. 5,7 дневни дози на 1000 души население са изписвани от тази група антибиотици у нас, докато средното за ЕС е 2,4.

Голяма употреба спрямо останалите имаме и на препарати от групата на хинолоните (синтетични химиотерапевтици с бактерициден ефект) - 3,3 дневни дози на 1000 при 1,2 за ЕС.

Голяма е употребата на антибиотици и в нашите болници - по този показател сме изпреварени само от Латвия, Литва и Малта. У нас в болниците са прилагани 1,98 дневни дози на 1000 души население, докато средно за ЕС/ЕИЗ този показател е 1,57.

Според друг доклад - на европейската мрежа за наблюдение на потреблението на антибиотици, между 2019 и 2020 г. тяхната употреба е спаднала с 18,3% в ЕС/Европейска икономическа зона. Една част от този спад се дължи на факта, че благодарение на локдауните и изолацията респираторните заболявания бяха в пъти по-малко от обичайното и това рефлектира в намалена употреба на антибиотиците, използвани за тяхното лечение.

Допълнително намаление има и от затруднения достъп до лекари, които да изпишат рецепта за тези медикаменти. В този доклад България е откроена като единствената с увеличение на антибиотиците през тази първа половина на пандемията, като почти изцяло вината се хвърля на масовото предписване на азитромицин.

Наред с презастраховането на лекарите, у нас 43% от хората се самолекуват с антибиотици, според едно анкетно проучване, огласено миналата есен. 59% погрешно считат, че антибиотиците са ефикасни срещу вирусни инфекции, а 53% вярват, че помагат срещу простудни заболявания и грип. Масово се използват широкоспектърни антибиотици, което в комбинация с честа рехоспитализация води до разпространение на резистентни микроорганизми, предупреди тогава доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Или както казва една пациентка в репортаж на Нова телевизия по темата от тези дни: "Всички около мен за всичко взимат антибиотик – без да го е предписал лекар. Всеки се самолекува, защото е трудно да отидеш на лекар. Винаги има опашки, винаги има хора, не винаги можеш да стигнеш до домашния лекар”.

Защо не трябва да се самолекуваме с антибиотици

Резистентните към антибиотици бактерии представляват опасност за всички нас, защото причиняват инфекции, които трудно се поддават на лечение. Самолечението с антибиотици е безотговорна употреба на антибиотици, посочват от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. "Ако вземаме антибиотици многократно и неправилно, ние допринасяме за увеличаването на резистентните към антибиотици бактерии, един от най-сериозните световни здравни проблеми. Така че, ако в някакъв момент от живота Вие, Вашите деца или други членове на семейството се нуждаят от антибиотици, възможно е те вече да не действат", предупреждават още европейските здравни експерти.

Под самолечение се разбира:

- приемането на останали от предишни лечения антибиотици без първо да се консултираме с лекар;

- получаването на антибиотици в аптеката без рецепта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    От мен
    *Здравните власти* да си ебат майката. Над моето здраве власт имам само аз!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари