"Българската Коледа" помага на малкия Хриси

1

Детето има нужда от редовна рехабилитация заради заболяването си

Постоянната рехабилитация и посещенията при логопед са изключително важни за децата с детска церебрална парализа. Здравната каса обаче поема едва пет процедури на месец, което е крайно недостатъчно.

Родителите на тригодишния Християн, който е с десностранна хемипареза успяват да подобрят значително състоянието му, но вече трудно се справят финансово. Миналата година "Българската Коледа" им подава ръка. Подали са документи и за тазгодишната кампания.

Всичко се случило по време на раждането, казват родителите на вече почти тригодишния Хриси.

"Това е вследствие на загубата на кислород тези три дни, когато е бил в корема, защото е със зелени околоплодни води. Той прави някаква асфикция, все едно възрастен да направи инсулт", разказва пред БНТ бащата Християн Христов.

Още първите месеци родителите забелязали, че се затруднява с някои движения.

"На него реално това му е проблемът тук - дясната ръчичка и дясното краче, с десностранна хемипареза. Постоянно му е така изпънато, няма хубав захват на ръката".

Засегнат е и говорът на детето. С много рехабилитация - поне пет пъти седмично вече има значително подобрение в състоянието му. Здравната каса обаче поема пет процедури, но за месец.

"Направление не можеш да вземеш втори път, ти приключваш и това, което си спечелил за тази първа седмица, следващите три го губиш", обяснява бащата.

Затова семейството доплаща и за логопед, и за рехабилитатор.

"Реално си е една месечна заплата на двете места, с тази инфлация се покачиха цените".

Малкият Хриси все още не разбира, че му предстои дълга битка. Но по всичко изглежда, че ще се справи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари