Българите в чужбина търсят работа с наръчник за гурбетчии

0
Българите в чужбина търсят работа с наръчник за гурбетчии

Всяка година все повече българи избират да напуснат родината и да работят зад граница.

Наръчник за БГ гурбетчии пуска Информационният център на Европейския съюз. В него българите могат да намерят подробни напътствия за това как да устроят живота си зад граница, съобщава "Монитор".

В ръководството е представен пълният списък от документи, които са им нужни за намиране на работа в чужбина. Наръчникът обяснява подробно и към кои институции да се обърнат сънародниците ни извън страната в случай на нужда. В книжката гурбетчиите могат да прочетат и за това какви здравни осигуровки важат в страните членки на ЕС. Описано е подробно кога и как трябва да регистрираме автомобила си в чужбина и на какво обществено осигуряване имаме право.

За отделните страни членки е представена и информация за превозните средства в нея, възможностите за гласуване при избори в България, опериране с банкова сметка по системата на съответната държава, както и подаване на жалби при нарушение на човешките ни права. Напътствията важат за всяка страна членка на ЕС, с акцент върху Великобритания, Белгия и Италия.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари