Милионите, които българите в чужбина пращаха у нас, се стопиха

2
Спадът на парите от Великобритания е най-сериозен
Спадът на парите от Великобритания е най-сериозен Видео: NOVA

Стотиците милиони, които българите в чужбина пращаха у нас станаха десетки.

За последната година те са се стопили до 14,9 млн. евро, което е 8 пъти по-малко в сравнение с периода преди пандемията. Намалението на емигрантските пари наистина е много лоша новина, тъй като имаше години, в които те бяха повече от инвестициите, правени от чужди фирми в България. Емигрантите подпомагаха издръжката на роднините си. Инвестираха в имоти или бизнес, с които да подсигурят собствените си старини. Пандемията обаче сложи край на това.

Спадът на парите от Великобритания е най-сериозен.

Ваня Костадинова живее в Англия от 6 г. Тя е учител в българското училище в Бейсингсток и покрай работата си контактува с десетки сънародници на Острова.

"Хората, които изпращаха пари, вече не са във Великобритания, тъй като те се прибраха още преди пандемията. Други си тръгнаха по време на пандемията, когато останаха без работа и не можеха да си плащат наемите. Друг проблем е Брекзит. За мен Брекзит беше голяма грешка, тъй като много от хората не успяха да си оправят документите за пребиваване и всички тези хора, които можеха сега да са тук, са се насочили към други държави”, разказва тя, предава NOVA.

В Северозапада парите от гурбетчии също започват да намаляват. В този регион почти няма семейство, на което близки или родини да не работят в чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари