Асошейтед Прес: Китай крие информация за произхода на коронавируса

1
Според агенцията, "китайското правителство контролира строго всички изследвания, свързани с произхода на вируса"
Според агенцията, "китайското правителство контролира строго всички изследвания, свързани с произхода на вируса" Снимка: Reuters

Китайските власти се опитват да предотвратят разпространението на информация относно произхода на новия коронавирус, съобщава „Асошейтед Прес“.

Агенцията отбелязва, че нейните журналисти, включително онези, които са били в Китай, са разговаряли с „десетки изследователи от Китай и други страни“, а също така са се запознали с „имейлите, вътрешните данни и документи“, изтекли в пресата. Според агенцията, "китайското правителство контролира строго всички изследвания, свързани с произхода на вируса, потиска някои от тях и активно подкрепя алтернативни теории, че източникът му може да е извън Китай.“

Китайските власти се опитват да попречат на учените и медийните работници да получат достъп до пещери, където гнездят прилепи, от които се твърди, че вирусът може да бъде предаден на хората. Според източници на „Асошейтед Прес“ пробите, получени от групата изследователи, които са били там, са иззети.

„На специалистите по коронавирус е наредено да не говорят с медиен персонал“.

Освен това китайските власти са отпуснали „безвъзмездно стотици хиляди долари“ на учени от изследователски центрове, свързани с военните от Китай, които търсят източника на вируса. Решението каква информация може да бъде публикувана на тези специалисти се взема от специална комисия, която получава инструкции директно от китайското ръководство.

Видимо китайските власти се опасяват от разпространението на информация, която може да показва небрежност по отношение на предотвратяването на разпространението на вируса. В тази връзка те силно ограничават сътрудничеството с учени от други страни в тази област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари