Журналистка, арестувана в Китай, има право на 10 часа слънчева светлина годишно

0
Чън Лей е работила за китайската държавна телевизия и е обвинена в шпионаж
Чън Лей е работила за китайската държавна телевизия и е обвинена в шпионаж Снимка: АП / БТА

Чън Лей е работила за китайската държавна телевизия и е обвинена в шпионаж

Австралийска журналистка от китайски произход, която е работила за китайската държавна телевизия и е била обвинена в шпионаж, разказва за условията ѝ на задържане и споделя, че ѝ се разрешава да бъде на слънчева светлина само за 10 часа годишно, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Чън Лей прави това в писмо към австралийската общественост на третата годишнина от задържането си. Чън бе призната за винонва по обвинения, свързани с националната сигурност, в съдебен процес при закрити врата. Предстои да бъде произнесена присъдата срещу нея.

"Преживявам в мислите си отново всяка разходка, която съм направила, спомням си за всяка река, езеро, всеки плаж, всикчите пикници и залези, за небето, което е осветено от звезди, и за тихата и тайна симфония на девствените гори", казва Чън в писмото, разпространено от нейния партньор Ник Койл. В него Чън споделя, че не е виждала дърво, откакто е била задържана и че слънцето ѝ липсва много.

"През прозореца на килията ми влиза слънчева светлина, но нямам право да стоя на нея повече от десет часа в годината", заявява тя.

Министърът на външните работи на Австралия Пени Уонг казва, че Канбера ще продължи да подкрепя Чън и семейството ѝ и да защитава интересите и благосъстоянието ѝ.

"В посланието си към австралийците Чън ясно показва силната ѝ любов към страната ни", каза Уонг. "Всички австралийци искат да видят как тя отново се събира с децата си", добави тя.

Уонг заяви, че Австралия постоянно защитава Чън и е "поискала основните стандарти за правосъдие, процесуална справедливост и хуманно отношение да бъдат спазвани за Чън в съответствие с международните норми."

В интервю за австралийската национална телевизия Койл каза, че от миналия септември Чън има право да му пише. Всеки месец тя можела също така да се среща с австралийски консул в Китай, който да предава писмата ѝ. Койл заяви, че Чън е в център за задържане към министерството на държавната сигурност. Според него най-тежкото нещо за нея е продължителната раздяла с децата ѝ. За трите години, през които Чън е в ареста, дъщеря ѝ е била приета в гимназия, а същото предстои и за сина ѝ, казва той.

"Вероятно китайското в мен е преминало границата на допустимата сантименталност. Най-много от всичко ми липсват децата ми", пише Чън.

48-годишната Чън се мести в Австралия заедно със семейството си на 10-годишна възраст. Тя се връща в Китай, за да работи в международния отдел на Китайската държавна телевизия. Подробностите за нейното задържане и за процеса срещу нея остават засекретени. Китайските прокурори разполагат с широки правомощия да повдигат обвинения в шпионаж или изтичане на държавни тайни с малко или никакви доказателства и Чън може да бъде осъдена на години затвор.

Китайските власти са обвинявани и в задържане на чужди граждани, особено на родените в страната, с цел постигане на дипломатически ползи или връщане на китайски граждани в чужбина, издирвани по различни обвинения. Отношенията на Китай с Австралия се подобриха с новото австралийско управление, след като Китай ги замрази заради обвиненията на Канбера, че Пекин се меси във вътрешните дела на Австралия и сплашва местната китайска общност, както и заради разследването на произхода на КОВИД-19.

Койл се надява, че макар да се надява случаят с неговата половинка да няма нищо общо с политиката, разрешаването му ще може да помогне на отношенията между страните. "Мисля, че разрешаването му ще подобри атмосферата около двустранните отношения и ще позволи да се съсредоточим върху положителните аспекти от тези отношения. Всички искаме да видим това", споделя той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари