Учени установиха, че американските прилепи могат да разпространяват коронавирус

0
Бразилските прилепи (Tadarida brasiliensis) са широко разпространени в южните райони на Съединените щати, Мексико и много щати на Южна Америка
Бразилските прилепи (Tadarida brasiliensis) са широко разпространени в южните райони на Съединените щати, Мексико и много щати на Южна Америка Снимка: Michael Durham / minden pictures

Бразилските прилепи (Tadarida brasiliensis) са широко разпространени в южните райони на Съединените щати, Мексико и много щати на Южна Америка

Биолози са открили, че американските прилепи могат лесно да се заразят с КОВИД-19 и да разпространят частиците му в околната среда. Това прави американските прилепи един от потенциалните резервоари на КОВИД -19, пишат изследователите в статия, публикувана в електронната библиотека bioRxiv, съобщава ТАСС.

„Като част от нашия експеримент се опитахме да заразим различни видове прилепи с коронавирус, както и такива живеещи в големи групи. Повече от половината индивиди се заразиха с КОВИД-19 и разпространиха неговите частици в околната среда. Това предполага, че прилепите могат да станат преносители на инфекции в бъдеще", пишат изследователите.

През последните две години ветеринарни лекари и биолози откриват много примери за това как коронавирусът или подобни патогени са навлезли в популациите на много диви и домашни животни.

Американски учени откриват антитела срещу коронавирус в кръвни проби от белоопашати елени и диви котки, а преди това изследователите намериха доказателства, че вирусът може да зарази норки, лъвове, тигри, миещи мечки и много други диви животни.

Група американски вирусолози, ръководени от Джефри Хол, изследовател в Националния център за опазване на дивата природа в Мадисън, се интересуват дали различни видове прилепи, разпространени в Съединените щати, са способни да пренасят КОВИД-19.

Тези животни са много далеч в еволюционно отношение от азиатските подковоносови прилепи, в чиито популации се предполага, че се е родил причинителят на КОВИД-19.

Хол и колегите му улавят няколко десетки екземпляра бразилски прилепи (Tadarida brasiliensis), които са широко разпространени в южните райони на Съединените щати, Мексико и много щати на Южна Америка.

Интересът на учените към тези прилепи се дължи на факта, че те живеят в големи групи и често влизат в контакт помежду си.

Биолозите въвеждат голям брой частици на вируса в дихателната система на Tadarida brasiliensis. Последващи наблюдения показват, че коронавирусът успешно е навлязъл в белите дробове на повече от половината от заразените прилепи, като една трета от тях са имали явна инфекция. След три седмици всички прилепи се възстановяват и белите им дробове не претърпяват значителни щети.

Освен това учените установяват, че всички заразени прилепи активно освобождават жизнеспособни частици от вируса в околната среда повече от десет дни.

Това показва, че на теория коронавирусът може активно да се разпространява както в популациите на Tadarida brasiliensis, така и сред хора и животни, с които бразилските прилепи влизат в контакт.

Според Хол и колегите му резултатите от техните експерименти показват необходимостта от непрекъснато епидемиологично наблюдение на американските прилепи, които могат да се превърнат в един от най-големите и в същото време мобилни резервоари на КОВИД-19. Това потенциално ще усложни борбата с коронавируса в бъдеще, заключават изследователите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари