Асен Василев: Цената, която очакваме за газа, може да е по-добра от тази на ”Газпром”

0
В България ще има регионален газов координационен център, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в Брюксел
В България ще има регионален газов координационен център, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в Брюксел Снимка: БГНЕС

Не можем да плащаме на "Газпром" така, както той изисква от нас, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев

Никога не сме напускали договора с „Газпром”, той спря да го изпълнява едностранно. Това, което Брюксел много ясно заяви, е, че плащания са в нарушения на санкциите срещу Русия, така че няма как това да бъде направено по начина, по който „Газпром” го изисква от нас”.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който заедно с енергийния ни министър Александър Николов, е на официално посещение в Брюксел, предаде NOVA

„В момента има газ, който пристига на терминала в Ревитуса, а от Гърция получаваме и допълнителни количества. Ние поискахме това да не е решение само за България. Инфраструктурата, която имаме за пренос на 20 млрд. куб. м., се използва за Европа и региона и благодарение на това, у нас ще се намира Регионален координационен център, който се очаква да заработи в следващите две седмици”, каза още Василев.  

По думите му цената, която България очаква, може да бъде много по-добра от тази на „Газпром”.

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че ако договорките, които се опитват да направят, станат реалност, има шанс цената на природния газ у нас да остане без промяна.

В момента много внимателно се оглеждат договорите. Ние сме поискали правна помощ за Арбитража, както и да се провери дали няма използване на доминиращо положение на пазара при едностранното прекратяване на договора, така че да се задействат юридическите екипи на Европейската комисия. Ако имаме основание, ще съдим „Газпром”, заяви вицепремиерът Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Напомнящ!
    "Никога не сме напускали договора с „Газпром”, той спря да го изпълнява едностранно. Това, което Брюксел много ясно заяви, е, че плащания са в нарушения на санкциите срещу Русия, така че няма как това да бъде направено по начина, по който „Газпром” го изисква от нас”...Напомням какво говориха преди дни - "Проблемът е че Русия иска да и плащаме газта в рубли"..Сега министърчето признава, че проблемът е санкциите срещу Русия, а не плащането в Рубли! Ако не беше искането за плащане в рубли, щяха да намерят друга причина за отказа от руски газ!!!
  • 1
    4
    Ррр
    Скапан педал мазен
  • 5
    3
    Нели КОЛЕВА
    А.Василев и Ал.Николов получиха ОЦУ/особено ценни указания/ и ми се струва ,че се опитват да излъжат за цените на газа/можели да бъдат и по- ниски от тези на Газпром/? Някой дали им вярва на думите? Защо искат правна помощ-нали имат юристи в министерствата?Какво работят тези хора , за да заслужат заплатите си?Една стока , когато мине през няколко посредници е логично да увеличи цената си-това не са ли го учили в Харвард?
  • 7
    2
    Ххууу
    Реалната цена ще е не по-ниска, а поне 70% по-висока, това на този чужденец са фантазии, мокри сънища, лъже българския народ!
  • 4
    1
    Бай Чеп
    Мазните схеми на Кокорчо и Чалгарко! Решили са явно да се купува газ с посредници! Нашия договор и без друго изтича след няколко месеца и Газпром могат да си поискт плащане в рубли или в донги, като не ти изнася - не купувай! Да се надяваме, че няма да започнат под американски натиск да правят проблеми с транзита на Сърбия и Унгария, макр че няма да се учудя! Те и украинците така започнаха проблемите - спряха една зима газта. Гледайте Украйна - това ни чака и нас!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари