Археолози откриха 1202 византийски монети от VI век

0
Според историците монети от този номинал са изключително редки в България
Според историците монети от този номинал са изключително редки в България

Съкровище от 1202 византийски бронзови монети от VI век е открито в амфора при разкопките на крепостта Славната канара край добричкото село Дебрене. Амфората е открита от Добри Добрев - главен уредник в Регионалния исторически музей в Добрич.

Монетите бяха преброени пред журналисти. Според историците монети от този номинал са изключително редки в България. Те са с най-малкия номинал. Най-вероятно съкровището е принадлежало на църковно лице и това е църковната лепта, която е събирана от миряните. Било е укрито при нашествието, опустошило крепостта, най-вероятно на авари и славяни, в края на шести век, обясни Боян Тотев – уредник на отдел „Археология” в музея, който е и научен ръководител на експедицията. От едната страна на монетите е изобразен император, все още не се знае кой, най-вероятно е някой от последните византийски императори. От другата страна е знакът за номинал.

Преди три седмици в района на Славната канара са открити и три меча римски спата, дълги кавалерийски, които са дарени на музея. Средният е изключително добре запазен за годините си, острието може да прободе дори и в момента. Другият меч е малко по-къс, не така добре запазен.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари