Откриха монети на Иван Александър и Иван Шишман край Твърдица

1
Открити са и женски накити от същата епоха
Открити са и женски накити от същата епоха Снимка: Getty images

Откриха монети на Иван Александър и Иван Шишман край Твърдица

При разкопките на средновековния град-крепост „Вердица“ в местността Градището над гр. Твърдица бяха открити монети от времето на българските царе от 12 и 13 век и красив женски накит – обици със сребро, с позлата, наподобяващ украшението на Десислава от Боянската църква. Оказва се, че и запазените крепостни стени са от порядъка на 4 м., а от стените на крепостните съоръжения до 2 – 2,50 м. на места, предаде БНР.

За средновековния град-крепост споменават и изказват предположение за неговото нахождение край днешния град Твърдица още историците Константин Иречек и Васил Златарски. Той обхваща около 25 дка.

Целта на разкопките е да се разкрият напълно останките от откритата през 1959 г. и частично проучена църква извън крепостните стени, да се уточни плана ѝ и да се изясни стратиграфията на съоръженията в югоизточния сектор на крепостта. Проучванията, за които са осигурени 30 000 лв от Министерството на културата и 14 000 лв. от бюджета на община Твърдица, ще продължат един месец.

„Резултатите от откритията през тези 6 сезона, в които се водят разкопките, говорят, че през 12 и 13 в., до падането на България от османските турци, тук е кипял оживен икономически живот. Монетите са от времето на царете Константин Асен, Иван Александър и на Иван Шишман. Това е категорично доказателство за важната роля на Вердица през този период за средновековната българска държава.“ Това разказа директорът на историческия музей в Твърдица Красимир Велков, ръководител на разкопките в средновековния град крепост. на Освен монетите на българските владетели, са намерени и монети от времето на византийските императори, най-вече на Комнините. „Интересното е, че руините на средновековна църква са запазили и стенописи. За радост при сегашните разкопки установихме и вътрешна крепостна стена“, сподели още Красимир Велков.

Чуйте цялото интервю с директора на историческия музей в Твърдица Красимир Велков в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари