Акция на МВР в Русе

4
Ще се проверяват търговски обекти, барове, нощни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари
Ще се проверяват търговски обекти, барове, нощни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари

Ще се проверяват търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари.

На брифинг днес в Русе бяха оповестени предприетите от ОДМВР – Русе и РДПБЗН - Русе допълнителни организационни и превантивни мерки за опазване на обществения ред и сигурността, както и пожарната безопасност по време на коледните и новогодишни празници и свързаните с тях почивни дни.

В брифинга взеха участие началникът на сектор „Криминална полиция“ при ОДМВР – Русе главен инспектор Петър Ванев, старши инспектор Стилиян Станев от сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР – Русе, инспектор Георги Георгиев от „Контрол на общоопасните средства“ в ОДМВР – Русе и инспектор Светослав Войчев от РДПБЗН – Русе.

През месец декември традиционно служителите на МВР в Русенско предприемат допълнителни мерки за опазване на обществения ред и сигурността, противодействие на закононарушенията, както и за пожарната безопасност по време на коледните и новогодишни празници, свързаните с тях почивни дни, зимния туристически сезон и ученическата ваканция.

Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за набелязване на общи дейности по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата, извършването на проверки на питейни и увеселителни заведения и други обекти.

Част от проверките на полицията и пожарната вече са приключили, като към момента не са били констатирани нарушения по различните линии на дейности. В периода на празничните и почивни дни, работата на институциите в тази насока ще продължи, като целта на предвидените операции основно е превантивна, за опазване на живота и здравето на гражданите.

В дните на празниците ще има засилено полицейско присъствие около обектите и в местата, където ще се провеждат увеселителни, религиозни и други тържествени събития, както и около големите търговски обекти, тържища, пазари. Създадена е организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. Планирани са и ще се проведат специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушения и по безопасността на движението. В акциите ще се включат представители от ОДМВР-Русе, при необходимост и служители на РДПБЗН-Русе. Ще участват и други контролни и компетентни институции. Включително ще се проверяват търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с другите компетентни органи.

От служителите на РДПБЗН са дадени препоръки към стопаните на обектите, където се очаква събирането на повече хора (заведения, зали, хотели, църковни храмове и т.н.) да се спазват изискванията за пожарна безопасност и за осигуряването на изходите за евакуация.

На срещи с представителите на охранителните фирми и звената за самоохрана от служителите на реда е обърнато и внимание за повишаване на бдителността,  с оглед пропускателния режим и своевременния обмен на информация с полицията. Съвместно с представителите на туроператорските фирми, ръководителите на групи и собствениците и ползвателите на местата за отдих са набелязани мерки за обезпечаване на сигурността при организирани екскурзии и пътувания.

По линия на пътния контрол е създадена необходимата организация за засилено присъствие на екипите в дните с интензивен трафик преди, по време и след празничните и почивни дни. Дейността на полицейските служители ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, извършващи неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, няма да допускат управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи.

Експерти съветват как да се погрижим за безопасността си по време на коледните и новогодишните празници.

С цел недопускане на инциденти и престъпни деяния различни експерти от МВР са подготвили съвети към гражданите как да се погрижат за своята сигурност и да защитят имуществото си от посегателства по време на предстоящите празнични дни.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ ?!

С по-голяма бдителност и внимание, за повече сигурност и лична безопасност…

Погрижете се за сигурността на домовете си!

- Не оставяйте ключовете от дома си на леснодостъпни места, тъй като от тях могат да се възползват недоброжелатели с цел извършване на кражби;

- При излизане затваряйте прозорците и балконските врати на жилището си;

- Бъдете особено предпазливи, когато в дома ви се опитват да влязат непознати под различен предлог;

- Ако в района, където живеете, забележите непознати лица или такива със съмнително поведение, незабавно позвънете в районното управление или на тел. 112;

- Не съхранявайте в дома си големи парични суми и ценности;

- Ако сте планирали пътуване, оставете на доверен съсед или роднина телефонния си номер, на който да се свърже с вас при нужда;

- Не оповестявайте публично в социалните мрежи плановете си за предстоящо пътуване през празниците. Тази информация може да бъде използвана за извършване на престъпление във ваше отсъствие.

Пазете се от джебчии!

Джебчиите използват струпването на много хора в празничните и предпразнични дни около пазарите и православните храмове. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост на хората, пребъркват техните джобове и чанти.

- Ако носите в себе си голяма сума пари, я разделете на части и ги сложете на различни места в чантата или вътрешните джобове на дрехите си;

- Попаднете ли в навалица, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото;

- Ако усетите допир до тялото или опъване на чантата, се обърнете рязко назад, за да огледате добре нападателя- ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще спомогне за разкриването на престъплението.

Внимавайте с пиротехническите изделия!

В дните около празниците се наблюдава масова употреба на пиротехнически изделия. Необмисленото и невнимателното им използване често обаче предизвиква пожари,наранявания – изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на очите и др. Имайте предвид, че употребата на пиротехнически средства е забранена в обществени и административни сгради, в лечебни заведения и в близост до тях, в обществения и железопътен транспорт, в увеселителни заведения и дискотеки, в близост до детски и учебни заведения, във входовете и междуетажните площадки на жилищни сгради, в затворени помещения, в междублоковите пространства.

При покупката им имайте предвид следното:

- всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкции за употребата му на български език;

- закупуването от деца се осъществява под родителски контрол;

- пиротехническите изделия се съхраняват далеч от отоплителни уреди, открит огън и химични вещества;

- безразборното им изхвърляне от тераси и прозорци представлява опасност за преминаващите граждани и автомобили;

- в никакъв случай да не се използват самоделно направени пиратки и бомбички, тъй като инцидентите с тях много често имат сериозни последици за живота и здравето.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ

Предстоящите Коледни и Новогодишни празници носят със себе си много хубаво настроение за всеки един от нас. Но покрай всички невероятни емоции, които ни носят те, не трябва да се подценява спазването на правилата за безопасност - за недопускане на пожари, които биха помрачили празничното ни настроение.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Русе напомнят някои основни правила.

При устройването на елхите е необходимо: Да се вземат специални мерки за пожарна безопасност, когато имате живо коледно дърво у дома. Отнема по-малко от 30 секунди на пламъците от сухо дърво да погълнат цялото помещение. За да сведете до минимум риска, купете дърво, което е по-прясно отсечено или живо дърво посадено в подходящ съд. Съхранявайте дървото далече от източници на топлина, като камина или радиатор. Топлината изсушава допълнително дървото, което го прави по-лесно запалимо, дори и от една искра. Имайте предвид, че най-добрият начин да се справите с огъня от коледно дърво е чрез използването на пожарогасител. За по-голяма безопасност на пазара започнаха да предлагат изкуствени елхи от по-трудно запалими, или дори негорими материали.

Спазвайте следните правила:

Дръжте елхата далеч от източници на топлина, камини и отоплителни уреди;

• Елхата трябва да бъде поставена на добре укрепена основа (стойка), където няма как да бъде съборена от деца или домашни любимци;

• Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;

• Памукът, хартиените украси и гирляндите, изработени от изкуствени материали по елхите са леснозапалими;

• Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места.

При поставяне на украса от декоративни светлини: Те също могат да бъдат опасни и затова никога не бива да ги оставяте включени, когато излизате от дома си или лягате да спите. Проверете добре дали лампичките не са в опасна близост до нещо много лесно запалимо. Много важно е да се съобразите и с натоварването на контактите.  С изключително внимание се отнесете до декоративните светлини, които поставяте на открито. Замислете се, че те лесно могат да се повредят от климатичните условия и да станат опасни ако нямат необходимата защита.

Спазвайте следните правила:

• Огледайте кабелите на лампичките и изхвърлете всички, които ви изглеждат с протрита или напукана изолация или счупени щепсели;

• Декоративните светлини в помещенията не бива да се оставят включени без надзор;

• Когато нареждате лампичките, избягвайте използването на пирони или скоби, които могат да наранят окабеляването, и да увеличат риска от пожар;

• Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени. Препоръчваме ползването на LED осветление, тъй като има много по-ниска консумация на електрическа енергия, и е с по-малък риск от пожар;

• Спазвайте указанията на производителя и инструкциите за безопасност.

Игрите на децата: Понякога игрите на децата също могат да бъдат опасни. Те обичат да се забавляват и да играят с непознати, и дори забранени неща. Те проявят голямо желание да запалят сами свещите, но им обяснете, че това е наистина опасно, и е работа само на възрастните. Пазете кибритите и запалките далеч от достъпа на децата.

Спазвайте следните правила:

• Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън;

• Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е изключително опасно;

• Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия в затворени помещения;

• Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване само на открити и на безопасни места;

• Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия.

Комини: Всеки път преди да започне отоплителни сезон трябва коминът да бъде добре почистен от натрупани сажди. Добре е коминът да бъде инспектиран (проверен) за технически и строителни неизправности по него, като пукнатини, разрушени или липсващи тухли в резултат на атмосферните въздействия, наличие на вградени дървени греди от конструкцията на сградата. Саждите, които се отлагат и в последствия втвърдяват в комините по време на експлоатацията, представляват сериозна опасност от пожар, и трябва да бъдат навреме отстранени. В резултат на високата работна температура в комина и склонността на саждите към самозапалване, могат да доведат до пожар, при който се разрушават коминните тела, а горенето да се разпространи по близкостоящите дървени конструкции и други горими материали. Тези пожари, често късно открити, нанасят невъзстановими щети на сградите и водят до тяхното пълно опожаряване. Освен това винаги трябва да подхождате с внимание, когато я палите и ползвате отопление с твърдо гориво. Никога не оставяйте горяща камина, когато възнамерявате да излезе от дома си! Не ползвайте пластмаса или друго неподходящо гориво. Тези материали, освен че отделят вредни газове и замърсяват въздуха, те отлагат повече сажди и запушват много по-бързо комина. При почистване на отоплителния уред на твърдо гориво, съхранявайте неизгасналата жаравата в затворен метален съд, далече от горими материали, най-добре на открита тераса, и я оставете да се охлади в продължение на 24 часа преди да я изхвърлите в контейнера за отпадъци. Не забравяйте, че повечето отпадъци са горими и попадналата в тях неизгасена жарава води до пожар. Пожарите, дори в метални контейнери, застрашават най-често близко паркираните транспортни средства и силно замърсяват въздуха.

Спазвайте и следните правилата за недопускане на пожари.

1. Необходимо е да се обърне внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди.

2. Необходимо е евакуационните пътища да се поддържат свободни за преминаване, а изходите да са отключени.

3. По време на приготовленията за празничните трапези домакините не трябва да забравят да изключват нагревателните уреди след приготвяне на храната. 

4. Не претоварвайте електрическата инсталация!

5. Упражнявайте постоянен родителски контрол при паленето на бенгалски огън и свещи.

6. Много от пиротехническите средства - бомбички, пиратки, фойерверки, сигнални ракети и други подобни, са пожароопасни. Те са предназначени за използване на открито! Не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. На големите деца разяснете опасностите от пиратки и други пиротехнически изделия! Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия!

7. При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места (свещници), а изгарянето им в специално приготвените за това съдове (кофи с вода и сандъци с пясък).

8. Не забравяйте, че при пожар телефонът  за спешни повиквания  е 112.

Може всичко изброено по-горе да ви се струва ненужно, но всъщност е от съществено значение за предотвратяване на пожари.  Осигурете безопасност за вас и вашето семейство, за да си осигурите хубави Коледни и Новогодишни празници.                                                                                            

РДПБЗН – РУСЕ ВИ ЖЕЛАЕ ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари