Ако не си плащаш такса смет те чака частен съдебен изпълнител

0
На частните съдебни изпълнители ще се възлагат новите дела
На частните съдебни изпълнители ще се възлагат новите дела Видео: БНТ

Вече са възложени първите дела в Русе, след като през лятото беше сключено споразумение с Висшия съдебен съвет.

Това съобщи шефът на Камарата Георги Дичев. За първите шест месеца на 2015-та частните съдебни изпълнители са върнали на държавата, общините, гражданите и бизнеса близо половин милиард лева, предаде БНТ.

На частните съдебни изпълнители ще се възлагат новите дела. Има обаче стари изпълнителни листове за над 700 милиона лева, които отдавна отлежават в НАП. За несъбраните съдебни дългове се заговори покрай спора с министъра на финансите за увеличението на заплатите в системата. От камарата на частните съдебни изпълнители смятат, че партньорството им със съдебната власт може да има превантивен ефект.

Георги Дичев – председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: ”Специално за съдебната власт една немалка част става въпрос за наложени санкции и влезли в сила присъди и ако те всъщност не се изпълняват, всъщност няма правораздаване и няма правова държава. След като някои общини са тръгнали да работят с частни изпълнители, събираемостта се увеличава в пъти. Много хора предпочитат да си погасят задълженията, отколкото да чакат съдебния изпълнител”.

Все повече държавни органи и общини търсят съдействието им за несъбраните местни данъци и такси. В София например им е възложено събирането и на глобите на нередовни пътници в градския транспорт. През миналия мандат на местната власт от 2011-та година до сега делата към общините са се увеличили двойно.

Георги Дичев: ”И граждани и фирми дължат данъци и такси. Повечето обаче, поне по наши наблюдения повечето са фирми, защото там се получават по-големи задължения, особено за таксата смет”.

За 10 години, откакто работи системата на частните съдебни изпълнители, на държавата и общините са върнати над половин милиард лева. А на гражданите и бизнеса – над 6 милиарда.

От Камарата предлагат с промени в закона, да се даде възможност заложеното имущество да се купува с кредит и да се продава чрез електронни търгове.

Георги Дичев: “Електронното наддаване създава възможност за максимално голяма разгласа, максимален брой участници, които не се познават помежду си и няма как да влизат във всякакви договорки и манипулации на търговете, каквито случаи за съжаление има”.

Възможност за онлайн търгове има в други държави – например Унгария, Латвия и Казахстан. Идеята е за целта да се създаде платформа, която да се поддържа от Министерството на правосъдието.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари