9 факта за газа, които изясняват всичко

0
Имаме 25-годишен договор за доставка на азерски газ на цена, която към момента е около 5 пъти по-ниска от тая на руския
Имаме 25-годишен договор за доставка на азерски газ на цена, която към момента е около 5 пъти по-ниска от тая на руския Снимка: iStock

9 факта за газа:

1. Имаме 25-годишен договор за доставка на азерски газ на цена, която към момента е около 5 пъти по-ниска от тая на руския.
2. Цената по договора на Булгаргаз с Газпром е вързана с цената на TTF (цената на холандската борса), която в последните седмици е около 200 евро/МВтч.
3. Цената по договора ни с Азербайджан е вързана с цената на петрола, и в момента е около 35 евро/ МВТч.
4. Договорът за азерски газ е за 1 млрд. куб.м/годишно, около 1/3 от потреблението ни в последните години.
5. В момента получаваме около 1/3 от договорения азерски газ на тая цена през старата връзка на Кулата.
6. Другите 2/3 получаваме с бартер – гърците задържат нашия азерски газ от ТАНАП, а ние взимаме техен от Турски поток (демек от Газпром). Тези 2/3 са на по-висока цена (по данни на Делян Добрев, които може да са завишени, около 100 долара/МВТч).
7. За да получаваме пълните количества азерски газ на ниската цена, трябва да заработи новата газова връзка с Гърция.
8. Договорът на Булгаргаз с Газпром изтича в края на годината.
9. Газпром подава едва 20% от договорените количества газ по Северен поток към Германия, въпреки че Германия се съгласи да ползва новата схема на плащане към Газпром.

Източник: Е-vestnik

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    русенец
    От всички посочени "факти" не разбирам как Азърбайджан продава три пъти повече газ, отколкото добива при условие, че самата тя има собствена консумация. Не разбирам как продава три пъти по-евтино от Газпром, като на практика тя продава основно газ от Газпром. Не разбирам и след като имаме такива евтини доставчици, газта тук расте в пъти? Най-вече не разбирам защо в Унгария и газта и нефта са по-евтини от в България, при условие, че те ползват само Газпром и Роснефт. Хайде като лъжете се опитайте да го правите качествено, не ви четат американци все пак!
  • 1
    1
    darkaveng
    Щом този "вестник" казва - истината, par excellence, ще да е! Но нещо не виждам чисълца, или ... абе, щом ви казваме, вервсйте! Де гиди мискини грантаджии! И колко захлебихте от дедо шорош за тази "информация"? Казва ли ти някой, пък и смееш ли да питаш!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари