Костанца Рангелова: Газохранилищата на европейско ниво са запълнени над 90%

1
От Русия все още идват около 20% от всички доставки на газ за Европа, коментира експертът
От Русия все още идват около 20% от всички доставки на газ за Европа, коментира експертът

От Русия все още идват около 20% от всички доставки на газ за Европа, коментира експертът

Европа успя да се справи добре през предишната мека зима. В момента газохранилищата на европейско ниво са запълнени над 90%.

Това каза Костанца Рангелова, старши анализатор в програмата "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията, предава БНР.

Русия продължава да бъде фактор за доставките на газ до Европа и то такъв, който не може да бъде пренебрегнат. Основно количествата идват през "Турски поток" и през Украйна. От Русия все още идват около 20 на сто от всички доставки на газ за Европа, което ѝ дава значително влияние на пазара, коментира Костанца Рангелова.

Тя допълни, че при решение на Русия да повлияе върху доставките може да се стигне отново до много високи цени на газа.

Ако потокът през Украйна се прекъсне, Европа ще трябва да вземе допълнителни количества, които да бъдат за Украйна, уточни експертът.

Мерките за намаляване на консумацията на природен газ в Европа не са добре изразени, смята Рангелова.

САЩ увеличиха значително износа на втечнен газ за Европа, отбеляза тя. По думите ѝ съществува перспективата да намалее износът от Австралия през следващите месеци.

Ако някой от основните източници на втечнен газ бъде недостъпен по различни причини, особено ако става дума за по-голям доставчик, това ще повлияе много силно на цените и ще направи по-труден отказа на Европа от руския газ, допълни Костанца Рангелова.

Един от най-проблемните пазари е Испания – те увеличиха много силно вноса си на руски втечнен газ. Ако изведнъж спрат доставките на руски втечнен газ и не се намерят алтернативи, до януари ще им свършат запасите, даде пример експертът. Според Рангелова испанците "са се изложили на икономически риск и са уязвими към геополитически промени на потоците на газ".

Увеличаващите се знаци, че китайската икономика все повече се затруднява, биха натискали цените и на газа, и на петрола надолу, посочи още Костанца Рангелова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    Цената обявете, евро мастии. Тези проценти си ги тикайте отзад. Подайте сметката преди и сега и всеки сам ще си направи сметката. Хак ви е, нали ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари