8-годишната Калина е най-четящото дете в Русе

2
Калина Тиханова сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца на Русе
Калина Тиханова сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца на Русе

Калина Тиханова сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца на Русе

Осемгодишната читателка на Библиотечко спечели класацията за 2021 г. със заети 414 книги.

Днес (13 януари) в Библиотечко бяха връчени наградите на най-четящите деца на Русе за миналата година. Класацията беше в две категории: „Малчугани“ – от 0 до 7 годишна възраст и „Приключенци“ за читателите от 8 до 14 години.

В категория „Малчугани“ на 5-то място е Александър Коварщен – на 6 г., със 110 заети книги; четвърти се класира Радослав Пенчев – 3 г., 114 книги; трети е Преслав Русев – 6 г. ,142 книги, а втори - Ани Петрова – на 2 г. със 166 книги. Първенец в тази категория, както и миналата година, е Никол Цанкова, на 4 г., със заети 363 книги.

В категория „Приключенци“ местата бяха разпределени както следва: на 5 място - Теодор Ангелов – 9 г. със заети 100 книги. Четвърти е Мартин Петров – 11 г., 120 книги. Трети се класира Борислав Михайлов – 9 г., 130 книги. На второ място е Добрин Тиханов – 10 г., 378 книги. А първото място и право да остави отпечатък в Алеята на четящите деца на Русе се падна на Калина Тиханова - на 8 г., със заети 414 книги. Наградата на Калина връчи Никол Данева, която беше най-четящо дете на Русе за 2016 и 2017г.

Всички деца получиха грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“.

Тази година за втори път присъдихме наградата „Най-четящо семейство“. Тя беше връчена на семейство Тодорови – Ивайло, Виктория и Иринка, която е на 7 години. Фамилия Тодорови също получи грамота и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“.

Наградите бяха връчени от директора на библиотеката Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата поредна трудна и неблагоприятна за културния институт година. Г-жа Евтимова представи някои статистически данни от отчета за 2021 г., който ще бъде качен до дни на сайта на библиотеката.

Тя сподели, че въпреки всички трудности, през 2021 са организирани и осъществени 133 културни събития, от които 26 изложби, 63 срещи и 44 други събития. 55 от всички събития са за деца. Обстоятелствата наложиха максимална гъвкавост и голяма част от събитията се провеждаха в дистанционна или хибридна форма. През 2021 г. събитията на културния институт са били посетени или гледани от 51 912 души (посетители в библиотеката: 4837, онлайн посещения: 47 075). Тази цифра почти догонва 52 873-та посетители на събитията през 2019 г., преди въвеждането на ограничителните мерки. И още малко статистика: миналата година изданията на библиотеката, в т.ч. електронни, са 9, разработени и изнесени са 9 доклади и презентации, подготвени 4512 материала за медии. Участията в ТВ и радиопредавания са 57. Работихме като бенефициенти или партньори общо по 14 проекта.

Въпреки рестрикциите, в библиотеката през 2021 г. бяха регистрирани 6008 читатели, от които 2995 под 14 г. Посещенията бяха 50700, а заетата литература 107 872 бр.

Най-малкият читател за 2021 г. е Ема Александрова Йосифова, която е родена на 15 август 2021 г. и първата ѝ читателска карта е издадена малко след като е навършила един месец – на 23 септември 2021 г.

Най-възрастен читател за поредна година е Тодор Савов на 94 години, който е роден на 21.01.1927 г. След него е Димитър Топалов – на 89 години.

„Най-четящият читател“ от отдел Заемна за възрастни е Красимир Кънчев с прочетени 297 книги. След него е Маргаритка Великова с 208 книги.

След това, по традиция, най-четящото дете за 2021 г. Калина Тиханова остави и своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.

Накрая Калина изтегли и печелившия от томболата за най-четящо дете на месец декември 2021 г. Късметлията, спечелил безплатно посещение на спектакъл от афиша на русенския куклен театър, е Радослав Пенчев.

Томболата е съвместна инициатива на библиотеката и Държавен куклен театър - Русе "Светът на книгите и кукления театър", която стартира през миналата година.

По тази инициатива зрителят на месеца на кукления театър получава едногодишна безплатна читателска карта от библиотеката.

„Светът на книгите и кукления театър“ доказа своя положителен ефект за повишаване на интереса към изкуството и четенето у малките зрители и читатели, затова двата културни института решиха инициативата да продължи и през 2022 г. В началото на февруари ще се тегли томбола за най-четящо дете на месец януари.

Събитието беше излъчено онлайн на фейсбук страниците на библиотеката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари