Беатрис Петрова е най-четящото дете в Русе за 2020 година

3

11-годишната ученичка е прочела 289 книги от библиотеката

Днес в Библиотечко бяха връчени наградите на най-четящите деца на Русе за миналата година. Класацията беше в две категории: до 6- и до 14-годишна възраст.  

В категория до 6 г. възраст на пето място се класира Марина Викторова Велчева, на 6 години, със заети 62 книги. Четвърта се нареди Йоана Калоянова Либчева, на 5 години, със заети 65 книги. Почетното трето място зае Дилмана Юлиянова Гутева, на 6 години, със заети 80 книги. Втори стана Александър Коварщен, на 5 години, със заети 81 книги. Първенец в тази категория е Никол Цанкова, на 3 години, със заети 263 книги, съобщиха от регионалната библиотека.

В категория 7-14 г. възраст местата бяха разпределени както следва: на 5 място - Никола Александров Андреев, на 10 години, от ОУ „Иван Вазов“,  с прочетени 62 книги. Четвърта е Десислава Николаева Кехайова, на 8 години, от СОУ „Хр. Ботев“, с прочетени 69 книги. Трети се класира Борислав Стефанов Михайлов, на 8 години, от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, с прочетени 80 книги. Борислав е първият, изпълнил предизвикателството за четящи първокласници през м.г. и неслучайно попадна в класацията. На второ място е Вая Евгениева Севова, на 7 години, от ОУ „Любен Каравелов“, с прочетени 89 книги. А първото място и право да остави отпечатък в Алеята на четящите деца на Русе се падна на Беатрис Петрова, на 11 години, от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, с прочетени 289 книги.

Всички деца получиха грамота и подаръци от библиотеката и ИК Хермес.

Тази година библиотеката обяви нова категория в класацията „Най-четящи“ и тя е „Най-четящо семейство“. В тази категория за 2020 г. на трето място се наредиха семейство Ангелови. Родителите Тихомир Ангелов с 24 книги, Андреана  Ангелова с 31 книги и децата Иван (86 книги) и Теодор Ангелови  (61 книги) – ученици в ОУ „Отец Паисий“ са прочели общо 202 книги.

Втори са семейство Тиханови. Бистра Тиханова и децата Калина (159 книги) и Добрин Тиханови (121 книги) – ученици в СУ „Възраждане“ са заели общо 280 книги. Първенци в категорията са семейство Гетови – дългогодишни читатели на библиотеката. Родителите Георги Гетов (156 книги), Мария Гетова (15 книги) и децата Самуил (146 книги)- ученик в ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и Ралица (26 книги), която вече е студент са заели  общо 343 книги.

Всички семейства получиха грамота и подаръци от библиотеката и ИК Хермес.

Наградите бяха връчени от директора на библиотеката Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата трудна и неблагоприятна за културния институт година. Г-жа Евтимова представи някои статистически данни от отчета за 2020 г., който e качен на сайта на библиотеката.

Въпреки трудностите, в библиотеката бяха проведени 80 събития. От тях: изложби – 12; срещи –  33; други прояви  –  35; за деца –  26. Общият брой посетили събитията е 24 055. От тях: посетители на място в библиотеката  –  2 242; посетители на място в Детски отдел –  1 328; онлайн посещения на масови събития –  21 813. Изданията на библиотеката, в т.ч. електронни, са 11 за миналата година, участията на библиотечните специалисти в различни форуми – 13, а материалите за медии – 2 133. Участията в ТВ и радиопредавания са 61. Библиотеката работи по 13 проекта, спечелени по различни програми. Въпреки рестрикциите през 2020 г. са регистрирани 4883 читатели, от които 1798 под 14 г., 1026 читатели прекрачиха прага на библиотеката за пръв път. Посещенията бяха 45 616, а заетата литература 95 284 бр.

Читателят с най-много заети книги от отдел Заемна за възрастни е Атанас Владимиров с прочетени 260 книги през годината.

Най-малкият  читател, регистриран през 2020 г., е Кристиян Ангелов, който няма още навършена 1 година и  стана наш читател от съвместната инициатива "Бебе с книжка" между библиотеката и УМБАЛ “Медика“, която ще продължи и през настоящата година.

Най-възрастен читател за 2020 година е отново Тодор Савов на 94 години, а Иван Градев, който е  на 90 години, е един от най-възрастните ни активни читатели, прочел 125 книги.

Накрая, по традиция най-четящото дете за 2020 г. Беатрис Петрова остави и своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.

Събитието беше излъчено онлайн на фейсбук страницата на библиотеката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари