7 невероятни ползи от овесените ядки

0
Те са пълни с всякакви хранителни вещества, които са изключително полезни
Те са пълни с всякакви хранителни вещества, които са изключително полезни

Те са пълни с всякакви хранителни вещества, които са изключително полезни

Дали овесените ядки са толкова здравословни, колкото някои хора ги представят? Честно казано, да. Овесените ядки са пълни с всякакви хранителни вещества, които са изключително полезни за цялостното здраве на организма ви, затова решихме да представим няколко невероятни ползи от яденето на овесени ядки. Тези ползи разглеждат не само здравословните аспекти на яденето на овесени ядки, но и удобството, което тази здравословна закуска осигурява, когато имате нужда от бързо хранене, пише Actualno.com.

1. ПЪЛНИ С ФИБРИ

Наличието на добро количество фибри в диетата ви е важно за отслабването и здравето на червата и за щастие овесената каша е пълна с тях. В една обикновена порция от половин чаша овесени ядки се съдържат 4 грама фибри. Фибрите в купата с овесени ядки всъщност ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълъг период от време, поради разтворимите фибри, които водят до бавно храносмилане и потискане на апетита.

2. ПЪЛНИ С ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Овесената каша съдържа важни витамини и минерали като магнезий, цинк и желязо, които помагат за увеличаване на енергията, намаляване на възпаленията и повишаване на имунитета. Освен това овесените ядки са пълни с протеини (5 грама на порция от 1/2 чаша) и се считат за 25% устойчиво нишесте, което означава, че овесът може да подобри здравето на червата ви чрез храносмилането.

3. МОЖЕ ДА ПОНИЖИ ХОЛЕСТЕРОЛА

Благодарение на фибрите, овесените ядки могат да помогнат за намаляване на LDL "лошия" холестерол, като същевременно стабилизират кръвната ви захар. Това се дължи на разтворимите фибри в овесените ядки, които според експерти намаляват абсорбцията на холестерола в кръвта.

4. МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ПО-ДЪЛГО

Това е вярно! Овесената каша е една от най-добрите храни по отношение на дълголетието. Според проучване, овесените ядки могат да помогнат за намаляване на риска от автоимунни заболявания, сърдечни заболявания и дори напълняване. Освен това е доказано, че редовният прием на пълнозърнести храни в диетата ви действително води до обратен ефект върху смъртността.

5. НЕ СЪДЪРЖАТ ДОБАВЕНИ ЗАХАРИ

Разбира се, в зависимост от вида на овесените ядки, които купувате. Макар че по рафтовете се предлагат някои нездравословни овесени ядки, ако просто си купите контейнер с обикновени старомодни овесени ядки, за да си приготвите сами купичка, закуската ви е без добавени захари, изкуствени аромати и хидрогенирани масла. Важно да изберете качествена овесена каша. Повечето пакети овесени ядки съдържат много добавена захар и ароматизатори, които могат да разредят хранителните вещества и няма да ви осигурят всички ползи, които овесените ядки могат да предложат.

6. ТОВА Е УНИВЕРСАЛНА ЗАКУСКА ИЛИ ДОРИ ОБЯД!

Наред с всички невероятни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки, тази популярна храна е и лесно приспособим продукт! Можете да смесвате или да добавяте към овесената каша всякакви други продукти, които увеличават съдържанието на фибри, като плодове, ядково масло, тиква, семена и ядки.

7. МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ БРАШНОТО

Приготвянето на овесено брашно е много по-лесно, отколкото си мислите. Пропуснете покупката на пакет овесено брашно и вместо това смесете малко овес в мощен блендер и ще имате овесено брашно за по-малко от 30 секунди. Овесеното брашно може да помогне за увеличаване на съдържанието на фибри във всички видове рецепти, включително хляб с тиквички и палачинки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари