5 грешки при консумацията на хляб, които водят до напълняване

4
Сам по себе си хлябът не е виновен за наднорменото тегло
Сам по себе си хлябът не е виновен за наднорменото тегло

Сам по себе си хлябът не е виновен за наднорменото тегло

Хлябът е неизменна част от храненето в почти всички култури. Той присъства на трапезата и е високо ценен. Вкусен, пухкав, може да се консумира по всякакви начини и е прекрасен придружител на всяка хапка без значение сладка или солена.

Хлябът обаче е сочен за един от най-големите виновници за наднорменото тегло. Той е и най-често изключваният продукт от храненето. Вярно е, че изключването на хляба намалява общия калориен прием, но също така е вярно, че не само хлябът е единственият виновник за проблемите с теглото, пише Аз-жената.

Въглехидратите, чийто представител е и хлябът, са демонизирани и заклеймявани като главни причинители на затлъстяване, повишен риск от диабет, висок индекс на телесна маса. Въглехидратите обаче са и незаменим макронутриент, основна група хранителни вещества, без които тялото ни не може да функционира правилно. Би могло, но в дългосрочен план това може да доведе до редица здравословни проблеми, тъй като въглехидратите са основна съставна част от телата ни. Те са и главният ни източник на енергия.

Проучванията сочат, че страховете ни от хляба са неоснователни. Това смята Лиза Московиц, главен изпълнителен директор на NY Nutrition, която в свое интервю пред livestrong.com споделя, че въглехидратите в хляба не водят автоматично до натрупване на мастни клетки и наддаване на тегло. Това показват данни от проучване, което нейният екип е провел и които данни Московиц е събрала в своята книга The Core 3 Healthy Eating Plan.

Лишаването от въглехидрати, на които представител е и хлябът, може да има обратен ефект по-късно и да доведе до повишен глад. Въглехидратите правят храната по-вкусна, засищаща и енергизираща. Те са горивото, от което организмът се нуждае.

За да се възползвате от всички ползи, които вкусният и полезен хляб предлага е важно обаче да не допускате някои грешки с него. Тези грешки са и в основата на проблемите с теглото, а не хлябът сам по себе си.

Ето и грешките, които вероятно допускате с хляба.

1. Избирате хляб без фибри.

Фибрите също са въглехидрати. Но те са най-добрите ни приятели сред въглехидратите, защото не предизвикват скок в кръвната захар, балансират я, подпомагат установяването на енергиен баланс, дори на енергиен дефицит, който е нужен за изгарянето на мазнини. Хлябът с високо съдържание на фибри помага за продължителното поддържане на ситост.

2. Избирате хляб с добавена захар.

Ако се вгледате по-внимателно в етикетите на различните видове хляб с изненада ще установите в колко много от тях се съдържат добавени захари в някаква форма. Това, за съжаление, прави хляба вреден и истински виновник за наднорменото ви тегло и здравословните ви проблеми. Такъв хляб вместо да стабилизира нивата на кръвната захар предизвиква резки и внезапно скокове в стойностите ѝ, което е и причината за наднорменото тегло, нарушенията в енергийния баланс в тялото, огладняването, предразположението към трупане на мазнини вместо освобождаване на енергия.

3. Избирате рафиниран бял хляб вместо пълнозърнест.

Пълнозърнестият хляб винаги е по-добрият избор. Белият хляб е силно рафиниран. Обикновено именно в него има и добавени захари за подобряване на вкуса. От друга страна, пълнозърнестият хляб съдържа трици, зародиши на зърното, които стабилизират кръвната захар и потискат апетита.

Пълнозърнестият хляб е източник на протеини, които са важни за изграждането на мускулна тъкан. Те доставят витамини от група В, които насърчават контрола на теглото, според Клиника Кливланд.

4. Не комбинирате хляба със здравословни протеини и мазнини.

Ако искате по-дълготрайна ситост, енергия, липса на глад за сладко, здравословно отслабване, добавяйте здравословни протеини и мазнини към пълнозърнестия си хляб, пълен с фибри. Това е най-добрата комбинация за управление на теглото и разграждане на излишните мазнини. Освен това тази комбинация подобрява храносмилането, стимулира метаболизма. Сред полезните протеини и мазнини са нетлъстото месо, рибата, яйцата, бадемовото масло, зехтина, авокадото, маслините, хумусът.

5. Консумирате хляб в комбинация с други въглехидрати.

Не трябва да забравяте, че хлябът е съставен предимно от въглехидрати, дори здравословните му варианти. Ето защо е от голяма важност да не го комбинирате с други въглехидрати, най-вече прости или захари. Ако го правите, това ще създаде условия за развитие на инсулинова резистентност или влошаването на такава, което пък е предпоставка за развитие на диабет и затлъстяване. Затова, когато ядете хляб, включително здравословните му варианти, съчетавайте го предимно с протеини и мазнини, а не с въглехидрати или поне не прости.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари