45% от българите нямат настроение да празнуват, ще се въздържат от срещи с приятели и роднини

0
Близо половината анкетирани нямат финансовата възможност да посрещнат Коледа както предишни години заради причинената от Ковид-19 икономическа криза
Близо половината анкетирани нямат финансовата възможност да посрещнат Коледа както предишни години заради причинената от Ковид-19 икономическа криза Снимка: 24 часа

Пандемията променя плановете за традиционното коледно тържество при по-голяма част от сънародниците ни

Заради COVID 3/4 от хората над 60 г. ще избягват срещи с приятели или роднини

48% затягат колана по Коледа и Нова година, 45% - не

45% нямат настроение да празнуват

Това показват данните от проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”

59% от българите казват, че ще се въздържат от срещи с приятели и роднини по празниците заради пандемията от коронавирус.

Това показват данните от представително проучване, проведено от Изследователския център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”, проведено от 26 ноември до 3 декември сред 1009 пълнолетни българи.

Изследването показва също, че 23% от българите са променили плановете си за коледните и новогодишните празници заради коронавируса. Три четвърти от интервюираните смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията. Близо 2 милиона и половина българи (45%) нямат настроение да празнуват.

62% от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци, е по-висок спрямо тази година – 69% през 2019 г. и 70% през 2017 г.

28% е делът на хората, които казват, че няма да купуват подаръци

Това важи в най-голям дял за възрастните хора. За близо 1/4 от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-големи дялове промени в плановете за празниците се отчита при младите

74% от анкетираните са на мнение, че тези празници няма да са същите както преди заради коронавируса. Всеки пети обаче не очаква съществена промяна.

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини. 32% посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял казват, че няма да се въздържат от среща с приятели/роднини по време на предстоящите празници.

73% от хората над 60 години ще се въздържат от срещи с приятели и познати по празниците.

Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците както преди заради пандемията.

Малко по-малко - 45%, посочват, че няма “да затягат колана” по празниците.

Заради пандемията 45% от българите нямат настроение да празнуват.

С увеличаване на възрастта расте и делът на хората, които казват, че нямат настроение за празненства. 47% от българите посочват, че запазват празничното настроение. Сред най-младите делът е най-голям.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари