30-годишно приятелство започва в Украйна и продължава в Русе

1
Олга Цоева и Мария Димова разказват за българите в Украйна
Олга Цоева и Мария Димова разказват за българите в Украйна Снимка: Фейсбук

Много училищни приятелства продължават десетилетия след последния школски звънец.

Дни преди Празника на българската просвета и култура ще ви разкажем за едно такова училищно приятелство, което започва в Болградската гимназия на Украйна и продължава в Русе.

В продължение на седем години Олга Цоева и Мария Димова седят една зад друга в клас, участват в едни и същи кръжоци, учат, пеят, танцуват и всяка година след завършването на училището се събират заедно с целия клас на среща. В Украйна, в техния Болград, в тяхната гимназия - Болградската.

Ето какво Олга Цоева и Мария Димова казаха за БНР:

"В 5-ти клас ни събраха от различни училища, бяхме 16 души - три момчета и 13 момичета".

"Нашата паралелка беше физико- математическа. Нашето преподаване беше изцяло на руски. Ние се дипломирахме с украински език и литература".

Учителите толкова добре са подготвили Олга, че тя с лекота взема изпитите за специалност "Право" и се дипломира като юрист в Русенския университет. Маша продължава в Националния фармацевтичен университет в Харков, а после става управител на аптека в Одеса. С топлина си спомнят ученическите години в училището, в което децата се подбират предварително по отличен успех от цялата област. Това условие важи и днес в тази повече от 160-годишна гимназия.

"През август се навършиха 20 години, откакто завършихме нашата година".

Ами да - ще припомним някои от възпитаниците, записали имената си в историята - политиците Александър Малинов, Ангел Кънчев, Олимпи Панов, Димитър Греков, генералите Георги Тодоров, Данаил Николаев, Иван Колев и първия ректор на Софийския университет акад.Александър Теодоров-Балан. Болградската гимназия винаги е била българска гимназия.

Напоследък обаче се говорят други неща. Професор Дарина Григорова от Софийския университет "Свети Климент Охридски" каза в ефира на БНР:

"Българите в Украйна имат ограничения да говорят и да се учат на родния език".

Олга Цоева и Мария Димова отрекоха това твърдение:

"Вкъщи говорим на български".

"В Одеса като излезеш на автогарата чуваш български език, после руски и малко украински, никога не е имало проблем".

И понеже нямала сили да се противопостави на агресора, Олга решила да спаси от снарядите поне приятелката си от училище. И Маша дошла.

Приятелството на двете млади жени, започнало преди 30 години, се е съхранило и заради ценностите, в които ги е възпитала Болградската гимназия.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Дааа
    Стига с тази Украйна,накъртихте ми вече
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари