135 години от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”

0
На 15 януари започват официалните чествания в Русе по повод 135-тата годишнина от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”
На 15 януари започват официалните чествания в Русе по повод 135-тата годишнина от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”

На 15 януари започват официалните чествания в Русе по повод 135-тата годишнина от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

От 15.00 ч. ще се проведе церемония по полагане на венци пред Паметника на моряка на ул. „Одрин”, а от 15.30 ч. ще започне тържествено шествие от Паметника на моряка по ул. „Александровска” до площад „Свобода” с членовете на Асоциацията на възпитаниците на морското училище във Варна, заедно с всички граждани, които искат да се включат.

Програмата продължава с Тържествено събрание – концерт по повод празника на Морското училище, който започва от 17 часа, в Голяма зала на Доходното здание. В началото е предвидено слово на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Следва награждаване на двама отличили се преподаватели и един курсант от Морското училище от кмета г-н Пламен Стоилов.

На 9 януари 2016 г. се навършиха 135 години от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. Традициите в българското морско образование датират от 1881 г., когато в гр. Русе, на основание Циркуляр № 7 на Военното министерство на Княжество България, считано от 9 януари същата година, се формира Морско училище. През 1893 г. отново в гр. Русе се формира първият „Временен курс по военноморски науки, в който се обучават офицери, завършили Военното училище в София с цел да се придобие военноморска квалификация.

През последните 50 години Морско училище се утвърди като лидер в обучението и създаването на висши кадри за гражданския и военен флот на страната с висок и завиден международен авторитет. За подготовката на курсанти и студенти училището разполага с богата материално-техническа и учeбна база. 37 тренажора позволяват да се води обучение при условия, близки до реалните.

*Колеги, напомняме ви, че на 15 януари, от 11.30 часа, в Заседателна зала ще се проведе пресконференция по повод честванията

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари