Общини от Североизточна България искат пари за снегопочистване

1
Държавата плащала по 500 лева на километър, което било твърде малко
Държавата плащала по 500 лева на километър, което било твърде малко Видео: БНТ Русе

За пореден път кметове на общини от Североизточна България недоволстват от липсата на достатъчно финансиране от държавата за зимно снегопочистване.

На практика държавата плаща по 500 лева за почистване на един километър, което е твърде малко, особено за градовете по поречието на Дунав, където зимите са най-тежки, предава БНТ Русе.

Всяка зима общините Силистра, Тутракан и Русе са принудени да заделят хиляди левове от собствените си бюджети, за да се справят с почистването на снега, защото парите от държавата не стигат. Затова настояват правилата при разпределянето на средствата да саразлични и регионите с по-сурови зими да получават повече средства.

Димитър Стефанов – кмет на община Тутракан„Задължително трябва да се вземат предвид снеговалежите и нека не забравяме навяванията, които се получават особено по поречието на река Дунав. Защото понякога макар и слаб снеговалеж, правят се големи тапи. В община Тутракан има 47 км общински пътища по 500 лв., направете си сметка, това са по-малко от 30 хиляди лева, а ние сме стигали до 100 000 лева.“

За поддръжка на общинските и републикански пътища община Русе получава 430 хиляди лева от държавата, а изразходва средно 775 000. Кметът на града Пламен Стоилов се закани, че за несвършена работа от страна на снегопочистващите фирми отново ще има солени санкции като миналата година.

Пламен Стоилов – кмет на община Русе„Няма да платя стотинка за несвършена работа в пълен обем. Не може да ми се мине два метра, а да се отчита 8.“

Стоилов предупреди и кметовете на няколко села от региона, че трябва да са готови да се справят сами при бедствена ситуация.

Пламен Стоилов – кмет на община Русе„Тетово, Семерджиево, Ястребово, Червена вода, включително Ново село, трябва да сте готови за ситуация, в която пътят е затворен. Трябва да сте готови 2-3 дена да се оправяте сами без ток.“

Преди падането на първия сняг са проверени всички автобуси на транспортните фирми. Нарушения не липсват.

Спасимир Димитров – директор на Дирекция „Управление при кризи“ в община Русе„Констатирани са в интерес на истината в автобусните превози два автобуса, които не са със зимни гуми, и три-четири, които нямат пожарогасители. Изпратени са им писма това нещо да бъде отстранено до края на този месец.“

63 машини ще чистят русенска община от снега, а при нужда ще се използват и три високопроходими машини на военното поделение.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари