Предлагат държавната вноска във ВИК Асоциацията в Русе да стане 30 000 лева

0
Увеличението на вноската би трябвало да доведе и повишаване на общата сума, която плащат като вноска в Асоциацията осемте общини в областта
Увеличението на вноската би трябвало да доведе и повишаване на общата сума, която плащат като вноска в Асоциацията осемте общини в областта Снимка: Областна администрация - Русе

Увеличението на вноската би трябвало да доведе и повишаване на общата сума, която плащат като вноска в Асоциацията осемте общини в областта

Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия /АВиК/, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе, прие предложение за увеличаване на държавната вноска в бюджета на асоциацията с 5000 лева за следващата година.

Така очакваното постъпление от държавата би трябвало да се увеличи от 25 000 на 30 000 лева, което представлява 35% от общото финансиране.

Приетото решение има по-скоро статут на предложение пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но се очаква то да бъде одобрено и в София.

Увеличението на вноската на държавата би трябвало да доведе и повишаване на общата сума, която плащат като вноска в Асоциацията осемте общини в областта. Вместо досегашните около 46 400 лева, те вече ще плащат малко над 58 500 лева.

С осигурените близо 86 000 лева служителите в Асоциацията ще трябва да изпълняват своите функции за контрол и проверка на дейността на Оператора по конкретни обекти.

Те ще извършват проверки на място на идентифицирани нови ВиК активи – публична собственост и най-вече на извършените от оператора инвестиции във ВиК активи с цел приемането им от Общинските съвети и съответно уведомяване на Оператора за включването/приобщаването им към мрежата.

Извършват се и материални проверки за установяване на фактическите наличности на предадените на собствениците ВиК активи. Анализират се изпълнените от ВиК оператора аварийни ремонтни дейности по общини, за да се оптимизира участието на собствениците и членовете на Асоциацията при подготвянето и приемането на ежегодна подробна инвестиционна програма.

Проверките, решенията и отговорите по постъпили в Асоциацията сигнали и жалби на потребители се изпълняват приоритетно. Не на последно място е и проследяването на изпълняването от страна на Оператора на договорирания голям инвестиционен проект за град Русе, с европейско финансиране, по-известен като водния цикъл и неговото предстоящо завършване и приемане от Община Русе чрез АВиК - Русе.

Така се цели осъществяване на по-ефективен контрол както върху разходите в тази сфера, така и за осигуряването на качествена питейна вода.

В заседанието участваха още представители на общините от областта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Русенец
    Това ще вдигне ли крайната цена на водата, към потребителите?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари