Гответе се за люта и продължителна зима

4

Само няколко дни след началото на астрономическата есен кестените по русенските улици започнаха отново масово да разцъфтяват.

Отрупани с кичести бели цветове са голяма част от кестеновите дървета пред сградата на общината, по ул. „Плиска“, по ул. „Борисова“, в Младежкия парк.

На много места цветовете са непосредствено до купчините все още неузрели плодове. Есенния цъфтеж на дърветата е поличба за кратка и дъждовна есен, и люта и продължителна зима, твърдят стари русенци.

Съществуват различни поверия, тъй като в миналото хората са разчитали единствено на собствените си познания и наблюдения, за да си изготвят прогноза за времето. В подкрепа на тезата си възрастните хора изтъкват и факта, че тази година щъркелите отлетяха на юг сравнително рано – още в средата на август. Според поверието ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата – тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, обясняват старите хора, съобщава tvn.bg. 

Според природозащитници обаче, тъй като явлението се повтаря вече няколко години последователно, се дължи на глобалната промяна на климатичните условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари