16-годишният стрелец ще отговаря и за кражба на пистолет

0
“Защо го направи”, попитали го съученици на Даниел, които видели всичко. “Така”, отговорил Ивайло
“Защо го направи”, попитали го съученици на Даниел, които видели всичко. “Така”, отговорил Ивайло Снимка: Румяна Тонeва

Младежът се подготвил предварително в стрелбище, съдът го остави в ареста, информира 24 часа.

16-годишният Ивайло Гаджов, който в петък простреля Даниел Чавдаров, на 15 г., ще бъде съден и за кражбата на пистолета от чичо си, стана ясно в Софийския градски съд.

Чичото Пламен В. също е задържан за неправилно съхранение на оръжието си и днес прокуратурата ще иска постоянното му задържане.

Гаджов е направил опит за убийство и е откраднал пистолет, което също е тежко престъпление.

Материалите за него ще бъдат в отделно производство, обясни съдия Николай Младенов. Той остави младежа в ареста. Един от мотивите бе, че престъплението е с висока степен на обществена опасност.

Гаджов се подготвил в стрелбище. Показвал пистолета - изпратил по мобилното приложение за съобщения вайбър снимка на оръжието - “Астра 100”, калибър 9-19 мм. В дома си стрелял 2 пъти с него, за да има опит.

В деня на стрелбата Гаджов отишъл с автобус на стадион “Стефан Миленов” срещу 26 СОУ “Йордан Йовков”.

Преди това тийнейджърът тормозел от 5 профила във фейсбук доскорошния си приятел Даниел Чавдаров. Дружбата им била развалена от спор за 13-годишната Божидара.

Гаджов извадил пистолета и пробвал да стреля, но оръжието засякло, обясни прокурор Чавдар Пастованов. Последвали нови 2 изстрела. Единият бил неточен, но другият улучил Даниел в корема.

Ранен, той паднал на земята. Ивайло опрял пистолета в главата му, но след миг колебание хвърлил оръжието на земята.

“Защо го направи”, попитали го съученици на Даниел, които видели всичко. “Така”, отговорил Ивайло, който изчакал линейката и си тръгнал.

Баща му Александър се извини за случилото се на родителите на Даниел. Майка му Станислава пък се разплака. Даниел е стабилизиран, няма засегнати органи, а куршумът е излязъл от тялото му. Той обаче остава под наблюдение в „Пирогов”.

Гаджов може да обжалва задържането си.

“Агресията сред младите е проблем, на който в последно време не се обръща достатъчно внимание”, каза съдия Николай Младенов пред журналисти.“Това е проблем, който засяга всички ни. Той няма как да бъде игнориран, нито да бъде споменаван между другото. При дефицити в семейната среда, там, където трябва да има любов и взаимно уважение, нещата невинаги са добре. Струва ми се, че цялото общество е длъжник на младите”, добави той.

Според него медиите изграждат грешни модели за поведение, които младите възприемат.

“Ако не се отстраняват причините за агресията, може би след време, когато тези същите млади поискат да станат политици, нещата биха били много по-сериозни”, каза съдията.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари