За ползите от етикетите върху храните

0
Съдържанието на етикетите върху хранителните продукти трябва да дава пълна информация на потребителите
Съдържанието на етикетите върху хранителните продукти трябва да дава пълна информация на потребителите

Защо системите за етикетиране са толкова важни отговарят експерти

Съдържанието на етикетите върху хранителните продукти трябва да дава пълна информация на потребителите, за да може те по-добре да се грижат за своето ежедневно балансирано хранене. Около това мнение се обединяват експертите, разработили нова визуална схема за етикетиране, придобила популярност с името „Батерия“. В нея се посочват проценти мазнини, захари, сол и калориите в единична порция, сравнени с препоръчания от ЕС дневен прием. Схемата е придружена с изображение на батерия, за да се възприема по-добре от потребителите, информира БТА.

За ползите от тази система за етикетиране на храните, която засега се използва единствено в Италия, разказват експерти по темата.

В Италия сме разработили система за етикетиране на храните, която е като снимка на продукта. Тя информира потребителя, че за определена порция от тази храна, той приема определен процент от хранителните стойности“, разказа Рафаеле Де Луцио, представител на Асоциацията на производителите от хранително-вкусовата промишленост в Италия „Федералиментаре“.

„Колкото по-разнообразно е храненето, колкото повече то се базира на правилното съчетание на храни и подходящите количества, толкова е по-здравословен начинът на живот. Човек може и трябва да яде всичко“, допълни още той.

Според него в световен план се наблюдават все повече медицински проблеми сред хората, свързани със затлъстяването – проблем, пряко свързан с небалансираното хранене и липсата на достатъчно движение.

Ето защо системите за етикетиране са толкова важни, смята Рафаеле Де Луцио.

Каква е разликата между NutriScore („светофарната система“), използвана в някои страни и NutriInform Battery („схема батерия“), прилагана в Италия?

Има противопоставяне на две концепции, които са коренно различни. Едната система счита някои елементи в храните за много вредни, които задължително трябва да бъдат премахнати. Ако трябва максимално да опростим тази концепция, трябва да кажем, че това е система, свързана с цветовото означаване на продуктите. Тя има две неудобства. Продуктите, които са обозначени със зелен цвят, дават сигнал, че от тях може да се яде колкото човек поиска. Знаем, че това не е така. Тя окуражава хранителната промишленост да обозначава с този цвят и химически добавки, което не е добре“, разказа Рафаеле Де Луцио.

По думите му тази система разделя храните на „добри“ и „лоши“, без да взема предвид хранителния принос на съставките към цялостния хранителен режим на дадения човек. Докато „схема батерия“ посочва процентните стойности на различните хранителни вещества, от които човек може да вземе решения за своето балансирано ежедневно хранене, посочи още той.

За предимствата на това обозначаване на храните разказа и Даниела Мартини, изследовател от Катедрата по хранене, хранителни науки и околна среда в Държавен университет – Милано, Италия. „Може да се види пълното съдържание на хранителни вещества и елементи в дадена храна, за да се следят здравословните граници на прием“, отбеляза тя.

Даниела Мартини подчерта, че засега системата се използва единствено в нейната страна, като отпечатването на информацията е на предната страна на опаковката, но предстои Европейската комисия да реши кой да бъде единният начин за етикетиране в целия Европейски съюз.

„Това ще помогне за свободното циркулиране на стоки в рамките на Съюза, а потребителите ще могат да правят информиран избор“, отбеляза още изследователят.

NutriInform Battery („схема батерия“) е разработена от италианското правителство, заедно с Националния съвет на потребителите (CNCU). Тя е представена за първи път в Брюксел през 2020 г., но до момента Европейската комисия не е изразила преференция към конкретна система, поддържайки тезата, че в дебата трябва да се включат всички страни, най-вече бизнесът и потребителите.

Темата бе обсъдена и на проведения в София форум, озаглавен „Популяризиране на здравословните режими чрез коректна информираност на обществеността“, инициатива на посланика на Италия у нас Джузепина Дзара, в сътрудничество с италианската Асоциация на производителите от хранително-вкусовата промишленост „Федералиментаре“.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари