Митове за вредата от консервите, на които не бива да вярваме

1
Повечето хора вярват, че здравословното хранене изключва консервираните храни
Повечето хора вярват, че здравословното хранене изключва консервираните храни

Повечето хора вярват, че здравословното хранене изключва консервираните храни

Процесът на консервация на храни води началото си още от времето древните египтяни и за този дълъг период е съпътстван от всякакви слухове.

Истина ли е, русенското варено се прави от развалено месо, сардините в масло вредят на фигурата и консервите като цяло причиняват куп болести? Повечето хора вярват, че здравословното хранене изключва консервираните храни, пише Mila.bg. В повечето случаи обаче става дума за митове, които е крайно време да бъдат развенчани.

Мит 1: В консервираните продукти няма нищо полезно

При консервация се губят не повече витамини, отколкото при другите видове термообработка - варене, печене, задушаване. Нещо повече, понякога консервираните продукти са дори по-полезни от пресните. Например, в доматената паста съдържанието на антиоксиданта ликопен е 36 пъти повече, отколкото в пресните домати. Сладката и компотите са богати на пектин, който се съдържа в по-малко количество в свежите плодове. Рибните консерви имат едно важно преимущество пред прясната риба: костите в тях са меки и стават за ядене - а те са чудесен източник на лесно усвоим калций.

Не пренебрегвайте и замразените храни. Специалисти от Калифорнийския университет са изследвали замразени зеленчуци и плодове - броколи, спанак, моркови, грах, зелен фасул, боровинки, къпини. В резултат на проучването се установили, че количеството на витамините в тях не само не е намаляло, но и се е увеличило.

Много консервирани продукти са по-качествени от пресните, тъй като се произвеждат от местни стоки. Пресните плодовете и зеленчуци, които идват от далече, са обработвани химически, за да запазят привлекателния си търговски вид. А рибите, които няколко пъти са размразявани и отмразявани, както и обработвани с антибиотици, едва ли могат да бъдат сметнати за полезни.

Мит 2: В консервите се съдържат консерванти

Консервираните храни имат дълъг срок на годност заради стерилизацията, а не защото им добавят консерванти. Месните и рибните консерви се поставят в буркани и херметично се затварят, след което се стерилизират на висока температура, при която всички микроорганизми се унищожават. Солените и маринованите зеленчуци, царевицата, грахът, доматената паста - всички те са минали процес на стерилизация. Тоест, нямат нужда от химически добавки, за да запазят свежестта си.

Понякога на етикетите на кондензираното мляко, рибата и хайвера в буркан можете да видите различни добавки. Те не са консервирани, а запазени храни - те също са херметично опаковани, но не са стерилизирани, поради което за увеличаване на срока им на годност се използват други консерванти. Но далеч не всички от тези добавки са химически: захар, сол, мед, лимонова киселина, пектин - всички те са природни консерванти.

Мит 3: Домашната консервация е по-добра от фабричната

Обикновено не се доверяваме много на фабричните консерви и смятаме за по-качествени бурканите, които са домашно приготвени - кисели краставички, мариновани гъби, кисело зеле. Но това невинаги е така. За да сте сигурни в безопасността на продуктите, трябва изключително внимателно да ги стерилизирате. Във фабриката този процес е много по-лесен и сигурен, тъй като има специално оборудване и лаборатории.

Мит 4: Консервираните храни са вредни

Много от поддръжниците на здравословното хранене избягват консервите, като смятат, че в тях се съдържа много сол, мазнина и захар, вредни за здравето и фигурата. На първо място, това не винаги е така, а на второ - в умерено количество тези вещества са полезни. Единственото условие е да спазвате баланс и да не прекалявате с консервираните продукти. Впрочем, има дори диета, базирана на консервирана риба, а във фитнес магазините се продават специални консерви за спортисти. При всички случаи обаче диетолозите съветват да не се прекалява с продуктите в масло и сосове, както и с царевицата в консерва - те са висококалорични.

Още един разпространен страх на потребителите е, че консервната кутия е канцерогенна. Технолози и химици многократно са опровергавали слуховете, че металната опаковка отделя опасни вещества. Нито кутията, нито капакът ѝ встъпват в реакция с храната и не предизвикват окисление. Главното е да не се купуват издути или повредени консерви, при всички други случаи те са безопасни.

Мит 5: Консервите се правят от стари и развалени продукти

Слуховете, че в консервите се затварят развалени меса и риба, „маскирани” с олио и подправки, вероятно са породени от покупка на повредени консерви и неправилно съхранение след отваряне. Всъщност се изискват сертификати за продукцията и целият процес е подложен на строг контрол. Разбира се, има и недобросъвестни производители, но те се срещат при всички храни, не само при консервите. Имайте предвид обаче, че загнилите плодове и зеленчуци след стерилизацията биха се превърнали в каша, а никакви подправки не могат да прикрият миризмата на развалено месо и риба. Затова, ако съдържанието на консервата при отварянето изглежда добре - всичко е наред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари