Втори мост при Русе и нови наредби са нужни за извънгабаритните товари у нас

4
"Реално Дунав мост отдавна е изчерпал капацитета си да поеме трафика на тежкотоварните камиони, а това пречи на бизнеса", казва съпредседателят на Националното сдружение за превоз на извънгабаритни товари
"Реално Дунав мост отдавна е изчерпал капацитета си да поеме трафика на тежкотоварните камиони, а това пречи на бизнеса", казва съпредседателят на Националното сдружение за превоз на извънгабаритни товари Видео: Русе Медиа

Според превозвачите на извънгабаритни товари има необходимост от сертифициране и на ескортната дейност

"Втори мост над река Дунав при Русе и промени в нормативните документи са сред най-належащите проблеми, чието решение очакват превозвачите на извънгабаритни товари в България. Реално Дунав мост отдавна е изчерпал капацитета си да поеме трафика на тежкотоварните камиони, а това пречи на бизнеса. Според превозвачите ро-ро терминалът няма да реши проблема. Другият голям проблем е остарялата Наредба №11 на АПИ, която регламентира движението на извънгабаритни товари", сподели съпредседателят на Националното сдружение за превоз на извънгабаритни товари Младен Ганчев пред Русе Медиа. 

Според превозвачите на извънгабаритни товари има необходимост от сертифициране и на ескортната дейност. „В България има стотици хора, които се занимават с това нещо, а реално такава професия нормативно не съществува. Свидетели сме как много хора подценяват важността на гази професия, особено при ескортиране на земеделска техника, камиони за местене на машини и др. Прави се изключително непрофесионално и за съжаление често крайният резултат е катастрофи, нарушена пътна настилка, съборени жици и т.н.“, казва Младен Ганчев.

Транспортирането на извънгабаритни товари в България от една страна е по-лесно заради липсата на достатъчно добра инфраструктура, колкото и странно да звучи. Това позволява да се возят високи товари и има възможност за намиране на алтернативни пътища, докато в страните от Централна и Западна Европа поради развитата инфраструтура има един височинен лимит от 4,40-4,50 м , над който транспортите на практика са невъзможни и изключително сложни и скъпи. „От друга страна проблем за извънгабаритните товари в България е, че са позволени единствено през деня, липсват магистрали, което прави транпортът по-рисков. В Западна Европа са урегумирани, има достатъчно добре развита инфраструктура, нощните транспорти са регламентирани, когато трафикът е по-малък“, обяснява Младен Ганчев.

За момента жп транспортът на този вид товари почти отсъства, тъй като има много ограничения в габаритите. Тенденцията в Западна Европа, особено в Германия, където имат много сериозни проблеми с мостовете и все повече разрешителни за по-голям тонаж се отказват, е стоките да се местят към речни транспорти. Там обаче имат много пристанища с много добре развита инфраструктура , с кранове и много кораби, които оперират, докато в България нещата не са точно така. „Може би ще дойде време на тази тенденция, но за момента сякаш тези рестрикции, които всички се мъчат да наложат на автомобилния транспорт, реално не се случват и статистиката показва, че относителният му процент от общия транспорт продължава да расте. Така че аз лично смятам, че няма да е толкова бърз преходът и прехвърлянето на превоза на стоки от камиони на речни кораби, поне що се отнася до Източна Европа“, казва Младен Ганчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Пепо
    Значи... нужно е да се обясни на г-н Младен Ганчев, че те не са извънземна фирма и е редно да изчакват реда си за преминаване наравно с другите камиони. Превозните им средства могат спокойно да следват инфраструктурата преди и на граничният пункт, тъй като не са нито толкова дълги, нито толкова ниски, че да не могат да преминат през кръговите кръстовища и през кантарите. Както и да завиват на съвсем прилична площ. Тогава обаче ще лъснат колко, и за какво плащат. И че спестяват, не без помощта на митницата доста средства. Наглостта им е безгранична. Влизат си в пункта и преминават през леките трасета без опашки и без контрол на теглото. Шофьорите знаем за какво иде реч.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари