Инфлацията в Турция скочи до 69,8% през април

0
Група независими турски икономисти (Enag) оценява инфлацията на над 124%
Група независими турски икономисти (Enag) оценява инфлацията на над 124%

Група независими турски икономисти (Enag) оценява инфлацията на над 124%

През април инфлацията в Турция достигна 69,8% на годишна база. Националната статистическа служба (Tüik) обяви, че потребителските цени са се повишили с 3,2% на месечна база.

Увеличението на лихвените проценти от 8,5% на 50% между юни и март от страна на Турската централна банка засега не успява да спре инфлацията, подхранвана от девалвацията на турската лира, предаде БНР.

За да се пребори с инфлационния натиск, турският министър на труда Ведат Исихан заяви, че през юли няма да има увеличение на минималната работна заплата.

Минималната заплата беше увеличена с почти 50% на 1 януари.

Според официалните данни повишаването на цените е засегнало най-вече образованието (+103,9% на годишна база), хотелите и ресторантите (+95,8%), транспорта (+80,4%) и здравеопазването (+77,7%).

Този скок на цените се разглежда от анализаторите като основна причина за неуспеха на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори, проведени в края на март.

Група независими турски икономисти (Enag) оценява инфлацията на над 124% на годишна база през април, което е с 5 пункта повече за един месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари