Параолимпиец победи на пробега между Русе и Гюргево

5
Бегачите преминаха 15-километрово трасе
Бегачите преминаха 15-километрово трасе Видео: Русе Медиа

Бегачите преминаха 15-километрово трасе

220 души от 10 страни се включиха в тазгодишното издание на пробега „Русе - Гюргево“, който бе възстановен след двегодишна пауза. Събитието е единствено по рода си, тъй като се преминава граница между две държави.

Бегачите потеглиха от площада при Часовниковата кула в Гюргево, изпратени с изпълнения на мажоретки, след което преминаха 15-километровото трасе до центъра на Русе. Съдействие в пробега оказа Колоездачен клуб „Дунав“.

Сред участниците бе и параатлетът от СКЛА „Дунав“ - Русе Християн Стоянов. Световният и европейски шампион и носител на сребърен олимпийски медал взе огромна преднина пред разкъсалата се колона още на Дунав мост и очаквано финишира първи в Русе с време 45:51 минути. Втори при мъжете стана Исмаил Сенанджи с 47:17 минути, а трети – Иван Андреев с 48:46 минути.

Християн Стоянов сподели, че участва вече за четвърти път, тъй като състезанието е единствено по рода си в България, а и в Европа. „Това е състезание между две държави, пресичайки международна граница, което всъщност го прави уникално и заради това ни харесва. Отделно се събират много силни бегачи от България, Румъния, идват и доста хора от други трети страни и съответно става едно от най-силните състезания в България, където можем да премерим сили и затова смятам, че всеки, считащ себе си за бегач, трябва да участва“, каза той, предава Русе Медиа.

Християн обясни, че пробегът е част от подготовката му за летния сезон догодина. „Част от това да тренирам психиката си, тъй като по принцип знаете, бягам основно на писта, в доста по-къси дистанции – 800, 1500 метра, а този пробег е 15 км. Съответно той е доста по-дълъг, но пък се изисква много воля за този пробег, трасето е сравнително трудно с доста изкачвания и определено е едно препятствие пред мен в подготвителния сезон, което да ми покаже на какво ниво съм и дали водя правилно подготовката си“, каза още бегачът. Той е много доволен от победата си и е че е бил едно ниво над конкуренцията.

Традиционно в пробега се включи и 75-годишният Михаил Терзиев от Русе, който не е пропускал издание. Той сподели, че е участвал в редица маратони, като най-много участие има в софийския маратон. Сега обаче не бяга вече на 42 км, а на разстояния от по 10-20 км. „Правя го заради адреналина към бягането, за здраве, човек трябва да поддържа някаква форма, здраве. Чувствам се добре, когато спортувам, когато тренирам и състезавам. Този пробег ми дава самочувствие, да си пробвам възможностите, да участвам редовно, докато мога“, сподели Михаил Терзиев.

Румънците също имаха възрастен участник, но с година по-млад – на 74 години.

При жените победата бе за Маринела Минева с време 55:03 минути, следвана от Юсерин Сюлейман – 57:41 минути и Таня Димитрова – 58:19 минути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Казанската Афера
    Браво!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари