Мевлют Чавушоглу: Турция и ООН действат координирано, за да започне износът на зърно и торове от Русия

0
Ако страните се споразумеят, срокът ще бъде удължен автоматично, обясни турският външен министър
Ако страните се споразумеят, срокът ще бъде удължен автоматично, обясни турският външен министър

Преценяваме какви стъпки да бъдат предприети, за да отговорим на очакванията на Русия, подчерта турският външен министър

ООН и Турция координират работата си, за да отговорят на очакванията на Русия да започне да изнася свои храни и торове в рамките на "зърненото споразумение". Това заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на изслушването на бюджета за 2023 г. в Меджлиса, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш води преговори за премахване на пречките пред руския износ на зърно и торове. Тези пречки не са напълно премахнати. Преценяваме какви стъпки да бъдат предприети, за да отговорим на очакванията на Русия, подчерта турският външен министър.

Той каза още, че не е необходимо да се преподписва споразумението за зърното, което изтича на 19 ноември.

Ако страните се споразумеят, срокът ще бъде удължен автоматично, обясни Чавушоглу.

На 2 ноември Русия реши да възобнови участието си в "зърнената сделка", след като Украйна, с посредничеството на ООН и Турция, гарантира писмено, че няма да използва коридора за сигурност в Черно море за военни цели. Същевременно Москва заяви, че запазва правото си да се оттегли от споразумението, ако Киев наруши дадените от него гаранции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари