Христо Мутафчиев иска 1 500 лева стартова заплата за работещите в сценичните изкуства

0
“Проблемът с театралните сгради не е от 30, а от последните 70 години", заяви Мутафчиев
“Проблемът с театралните сгради не е от 30, а от последните 70 години", заяви Мутафчиев Снимка: БГНЕС / Архив

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства от есента актьорите в цялата страна излизат на протест,

Това съобщи преди дни председателят на съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев, информира БНР. 

Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1 500 лева.

“Това не е искане от вчера и днес, то е от 30 години. Още преди 30 години искахме актуализирани заплати. В момента цифрата е 1500 лева, защото стандартът на живот се промени в последните 30 години.“, темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България и допълни:

“Никой не очакваше такава убийствена инфлация, никой не очакваше, че ще има война, никой не очакваше, че ще има такива цени на газа и такова увеличение от топлофикациите. При заплата от 900 лева – как си представяте, че при 330% увеличение на парно и топла вода, колегите ще могат да се справят. А, искаме да имаме семейство и в тази държава да има млади хора – как да стане това?! Искането ни е абсолютно навреме и на място.“

Проблемът с театралните сгради не е от 30, а от последните 70 години. Те не са нито ремонтирани, нито реновирани. Публиката влиза в стари сгради със стари столове, със стари мокети по земята, с прах. Голяма част от театралните сгради не са и пожарно осъвременени“, посочва още той. Според него хората, които управляват държавата не виждат проблемите.

Срещата с министъра на културата

“Срещата протече много приятно, говори се с много добър тон. Обясних му всичко, което обяснявам и тук. Той ми каза – “да, съгласен съм“. Съгласи се с всичко, което му казах, но какво от това, че се е съгласил, оттук нататък трябва действия. Той трябва да проведе своите разговори с министъра на финансите и с министъра и с министър-председателят, който го е издигнал, след което трябва да се стигне до консенсус, че ще ес отделят средства от държавния бюджет за Министерство на културата, които през формата “субсидия“ да стигнат до колегите ни в театрите“, казва още той.

В нашата държава се харчат и крадат достатъчно пари за какво ли не, ако сумираме това, което е необходимо за оправяне на бюджетите на всички театри, както държавните, така и общинските, тя ще бъде просто смешно на фона на всичко онова, което се случва в България“, казва Димитър Кабаков, бивш директор на театъра в Казанлък по настоящем директор в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Плевен.

Проблемът според него е, че “държавата не желае култура и образование, защото те са вредни за нея. Те възпитават хората в мислене.“

“Заплатите са един от проблемите, другият проблем е издържането на сградите на театрите. Да видим колко сгради в областните центрове от десетилетия седят затворени от октомври до април, май, защото тяхното отопление е невъзможно. Да си припомним в какво състояние са тези сгради. Тук става въпрос за това – ще ги има ли театрите?! Театърът в едни областен град, като Асеновград, Казанлък и Дупница, където са общински театри, които са извън областите, са културният център на града.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Абе, тъпанар ...
    Защо не ги иска когато беше на власт бат Бойко, ами сега се сети? Боклук си и като артист и като човек.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари