Христо Мутафчиев: Искаме Асен Василев да увеличи бюджета за култура с 260 милиона лева

0
Началната стартова заплата в бранша трябва да започва от 2 000 лева, допълни председателят на Съюза на артистите в България
Началната стартова заплата в бранша трябва да започва от 2 000 лева, допълни председателят на Съюза на артистите в България Снимка: БГНЕС

Началната стартова заплата в бранша трябва да започва от 2 000 лева, допълни председателят на Съюза на артистите в България

"Искаме управляващите да чуят нашия глас. Културата е захлупена в задния двор на страната ни, който никой не чисти."

Това заяви Христо Мутафчиев, председателят на Съюза на артистите в България, цитиран от БГНЕС.

Мутафчиев призова вицепремиерът Мария Габриел да ги чуе, тъй като не е срещал подкрепа от премиера Денков, и да намери начин МФ да увеличи бюджета на Министерството на културата с поне 260 млн. лв.

Тук не говорим само за заплати, говорим за пари, които са ни необходими да работим“, категоричен е председателят на Съюза на артистите.

Христо Мутафчиев определи за успешен френския модел.

Там и законите, и начинът на подпомагане на културния сектор е съвсем различен. Мисълта на управляващите към сферата на културата е съвсем различна“, поясни още председателят на Съюза на артистите в България.

Той коментира, че има неравномерно разпределение между секторите култура, образование и здравеопазване, защото вероятно управляващите смятат, че засегнатите в културната сфера се самоиздържат.

Когато едно дете не плаче, не го храните, нали? Затова ние надигаме сериозен глас. Да чуят, че системата се нуждае от подпомагане и то веднага“, категоричен е Христо Мутафчиев. Той обясни, че е подписано браншовото споразумение между работодатели и синдикати, в което се казва, че началната стартова заплата в бранша трябва да започва от 2 000 лв. „Настояваме министърът на финансите да се съобрази с това нещо и тези средства да стигнат до хората, занимаващи се с творчество. Той не си дава сметка колко нервни клетки умират на един актьор вечер на сцената, не го интересува“, добави председателят на Съюза на артистите в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Трябда излезе народа и да набие тая противна посткомунистическа култура, която не използва пазарния принцип, а търси като през комунистическо заплати от държавата. Да правят качествени пиеси да играят всеки ден на сцената, да пълнят театрите и по тоя начин да си докарват заплати, така както в нормалните държави си изкарват парите. В Холивуд и Бродеуй не им плаща Президента на САЩ заплатите. Вместо увеличаване на бюджета за тая некадърна пасмина, ПП-ДБ да направят реформа в изкуството и културата и я направят на пазарен , а не на държавен принцип. Това означава, минимални заплати за всеки артист, мозеен работник и т.н и колкото си изкарат отгоре от игра на сцената. Смърт за артистите изедници и крадци на народни пари.
  • 2
    6
    Ядосан
    Мама ви некадърна и безполезна! Защо искате да ядете хляба на децата ми? Защо? Те не искат вашия продукт! Имат целия свят в ръцете си през таблета. И виждат, че вие просто не ставате! Спрете да ядете парите ми!
  • 5
    5
    Възмутен
    Морфов може и да е скандалджия , но едно му признавам. Единствения, който набра смелост и написа на вратата на директора на Народния театър,, Офис на ДПС,,. Голямата част само.....искат и кротуват. Гледат с широко затворени очи.
  • -1
    4
    До втори
    И Александър Морфом ли да отиде да иска от Борисов. Този Морфов който взриви със скандали Народния театър.
  • 4
    3
    русенец
    Този другар с говорни дефекти, никой не му пречи да се изявява в Холивуд за 2000 или за 2 000 000 долара на месец. Не е нужно да се унижава да проси едни 1000 долара от хора, 40% от които работят за няма и 400 долара на месец и които не са и чували за него. Културата е някъде назад в нашите потребности, а ерзац от ерзац културата нямаме никаква необходимост. Ако не му харесва това, което получава, да сади домати. Може в това да го бива!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари