"Правят ни на шарани": Културни дейци питат как се живее със 790 лева

0
Христо Мутафчиев: Искаме 250 милиона лева повече в бюджета
Христо Мутафчиев: Искаме 250 милиона лева повече в бюджета Снимка: Bulgaria ON AIR

Христо Мутафчиев: Искаме 250 милиона лева повече в бюджета

Протест и шествие на работещи в културни институции блокираха центъра на столицата. Хората на изкуството за пореден път поискаха увеличение на бюджета за сектора и направиха опит да влязат на среща в Министерския съвет.

Под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще" служители в културните институции от цялата страна се събраха на протест, за да поискат отново увеличение на бюджета за култура, за да се спре унижението към работещите в сектора.

"815 лв. ми е основната заплата, в крайна сметка като се махнат удръжките става 790 лв. С това как се живее като аз имам и заем от банка и всички колеги са с по един, с по два заема. Правим изкуство, с висше образование, магистратура - това ли заслужаваме - прах в очите. Ние представяме България пред света. Хората с това ни познават с народната музика и в крайна сметка само тук в България не си го оценяваме. Събудете се, народ без култура не е народ", заяви Ива Гидикова от Ансамбъла за народни песни и танци Пазарджик, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Протестиращите настояват да има ясна политика за развитие на институтите в страната.

"Дадоха ни 50 млн. повече, ние искаме 250 млн. върху сегашния бюджет от 350 млн.", заяви председателят на САБ Христо Мутафчиев.

"Свидетели сме на повсеместна безпросветност, агресия, културата е спасителен пояс от блатото на безчовечността. Без култура ставаме едни кухи същества които едва ли биха могли да се нарекат хора", каза Моньо Монев.

Протестиращите бяха категорични - датата е избрана не само заради очакваното гласуване на бюджета, но и защото по думите им управляващите ги правят на шарани.

При тях дойдоха част от депутатите, за да чуят исканията им. Въпреки дъжда и студа хората на изкуството настояха за среща с премиера Николай Денков. Дадоха му известно време да слезе при тях и след това направиха опит да пробият кордона от полицаи.

Но така и не бяха допуснати до Министерския съвет.

Протести се проведоха и в Пловдив и в Русе.

Хората на изкуството се заканиха, че няма да се откажат и ще предприемат други действия – затваряне на културни институти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Реалист
    Като не ви устройва заплащането, напускайте. Кажете ми, какво произвеждате и каква е ползата на държавата от вас? Като гледам колко са пълни театрите и тези пари са много. Правели изкуство с висше образование. Пълен смях. Знаете ли колко висшисти (физици, химици, математици и т.н.) са зарязали сферата в която се чувстват комфортно и работят нещо друго, но не - вие ревете, че ви е ниско заплащането. То не е ниско от тази година или от миналата. Винаги си е било такова, но се носите по водата и чакате нещо да се промени. От както сте завършили, колко от вас инвестираха в образование - изучаване на няколко чужди езика, сертификати и т.н.? Ако не си помогнете сами, никой няма да ви помогне. Съжалявам за грубия пост.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари