Американският държавен секретар обеща подкрепа за Молдова

1
Днес Антъни Блинкън се срещна с високопоставени представители на молдовските власти
Днес Антъни Блинкън се срещна с високопоставени представители на молдовските власти Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на визита в Молдова, където обеща подкрепата на САЩ за малката прозападно ориентирана бишва съветска република, предаде Асошиейтед прес, предава БТА.

Страната се опитва да се справи с бежанския поток от Украйна и наблюдава с притеснение засилващата се руска война в съседната ѝ държава.

Днес Блинкън се срещна с високопоставени представители на молдовските власти, които призоваха за международна подкрепа за приемането на украински бежанци. В Молдова вече са настанени повече от 120 000 души от Украйна, а освен това Кишинев търси гаранции за сигурност в случай на евентуална руска агресия. От началото на войната преди 11 дни в Молдова са влезли над 230 000 души от Украйна.

Блинкън каза, че начинът, по който Молдова посреща бежанците, е вдъхновение за света.

Възхищаваме се на великодушието и гостоприемството, на готовността да бъдете толкова добри приятели на хора, които са в беда. Искам да направим всичко, което можем, за да се справите с тежестта, която ви се стовари“, каза Блинкън.

В страната, чието население е 2,6 милиона души, вече има разположени руски части. Те бяха изпратени на спорната територия на Приднестровието и са обект на внимателно наблюдение, след като руският президент Владимир Путин продължава с инвазията в Украйна. Въпреки че няма планове да се присъедини към НАТО, преди едва три дни Молдова официално кандидатства за присъединяване към Европейския съюз, в опит да засили възможно най-бързо връзките си със Запада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    СЪВЕТ
    Сакън,аман от вашата подкрепа видяхме ви в Украйна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари