Зорница Русинова: Искаме да покажем колко привлекателно е да се работи в България

1
Как можем да върнем младите кадри у нас?
Как можем да върнем младите кадри у нас? Снимка: Кадър БНТ

Не знаех, че хората с увреждания готвят нови протести, но нека да чуем какви са конкретните им искания, тъй като работата с тях винаги е била приоритетна за нашето министерство. Винаги сме били и ще бъдем отворени за диалог с тях и се надяваме в крайна сметка да няма нови протести.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в сутрешния блок на БНТ.

За хората с увреждания бе създадена това социална услуга, която се казва Патронажна грижа. Всички, които са самотни и имат нужда от медицинска грижа, не само от личен асистент, ще бъдат посещавани от медицинско лице до 2 часа на ден. Всяка една община може да кандидатства по тази нова социална услуга, като за целта трябва да събере целева група от минимум 50 души. Стойността на този проект е малко над един милион лева и тя би могла да обхване около 15 000 човека у нас'', обясни Русинова.

Държавата, министерството и обществото ни дължим много на хората с увреждания и в тази връзка знаете, че бяха приети редица консенсусти и качествени закони. Нашите амбиции са да създадем справедлива система за всички'', отбеляза тя.

Относно липсата на работна ръка у нас Зорница Русинова подчерта, че справянето с този проблем е една от водещите политики на държавата.

С предстоящия кариерен форум, който ще организираме в Мюнхен, искаме да покажем колко привлекателно е да се работи в България. Средната работна заплата в София е около 1600 лева. Целта на този форум в Германия е да обхване младите хора, които проявяват интерес да получат повече информация за това какво прави държавата за тяхното привличане'', посочи заместник-министърът и добави, че сред младите българи вече има сериозен процент, които искат да се завърнат в България.

„IT сектора е един от най-динамичните у нас, освен това имаме и най-бързия темп по ръст на доходите'', допълни в заключение Русинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари