Илия Левков: ​България е най-големият износител на кадри в ЕС

0
Огромна грешка на политиците е да ни рекламират пред чуждестранните като дестинация с най-ниски заплати
Огромна грешка на политиците е да ни рекламират пред чуждестранните като дестинация с най-ниски заплати Снимка: Sirma Group

България е най-големият износител на кадри в ЕС и причината са българските политици.

Това коментира председателят на Управителния съвет на Индустриалния клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) Илия Левков по време на тазгодишния форум „Шумът на парите“, предаде Economic.

При обсъжданията с BMW какво би накарало компанията да направи свой завод в България в отговор получихме три неща – кадри, правосъдие и пак кадри“, коментира Левков и добави, че дефицитът на работна ръка е по вина на политиците, тъй като заради тях заплатите в страната ни са най-ниските.

Огромна грешка на политиците е да ни рекламират пред чуждестранните като дестинация с най-ниски заплати. Не трябва да подценяваме младите хора и да им слагаме етикет, че са нископлатени. Ужасно е да се подценяват младите така. Лека-полека започва да се осъзнава погрешността на това решение в дългосрочен план“, заяви бизнесменът.

По отношение на електрическата мобилност Левков коментира, че в световен мащаб тя е без алтернатива и че занапред България трябва да търси начини да стимулира появата и развитието на производители на електромобили у нас. Той отбеляза, че секторите, в които  няма много държавни регулации, успяват да се развиват най-добре, като даде за пример IT сектора и този на електрическата мобилност.

Главният икономист на „Уникредит Булбанк“ Кристофор Павлов обаче заяви, че не може да се съгласи с твърдението, че по-добре се развиват икономическите сектори, където държавата няма участие.

Като цяло е грешно да говорим против регулациите. Автомобилният сектор и телекомуникациите са едни от най-строго регулираните сектори, а са успешни. В момента в САЩ доминира представата, че администрацията на Тръмп от 2017 г. освен чрез финансови стимули, засилва икономиката чрез още регулации. Ако тръгнем по пътя на дерегулациите може за кратко да постигнем някакви положителни резултати, но в дългосрочен план ще имаме проблеми“, обясни Павлов.

Икономистът заяви още, че успехът на едно общество е колективно усилие и зависи от всеки един негов представител, както и че бизнесът сам по себе си не може да изтегли всички на пътя на просперитета.

Сякаш също да опровергае Левков, че IT секторът, в който няма много държавни ограничения, процъфтява, директорът на eMag за България Андрей Попеску заяви, че проблемът с кадрите в страната ни дотолкова се задълбочава, че вече трудно се намират дори висококвалифицирани програмисти. „В България има добри програмисти, но те мигрират към Западна Европа, затова дори добре квалифицирани програмисти са трудни за намиране“, заяви Попеску.

Частично обяснение за продължаващата миграция на българи към западноевропейските държави даде изпълнителният директор на „Алкомет“ Хюсеин Йорюджю, според когото европейските и американският пазари са станали много непредсказуеми.

Преди Европа и САЩ бяха много стабилни места за правене на бизнес и всичко бе предвидимо. През последните четири години обаче нещата се промениха. Пазарите в Европа и САЩ станаха много непредсказуеми. Американският президент Доналд Тръмп въведе определени мита за китайски продукти, което беше изгодно за нас“, обясни Йорюджю.

Той отбеляза, че сега предстои Brexit, и че никой не знае какви ще са последващите ефекти или как ще бъде разрешен този въпрос. Това обаче ще се отрази на отношенията между ЕС и Великобритания.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари