Зловещи лечения от миналото

0
Някои от тях са тотално отречени днес, други все още се прилагат
Някои от тях са тотално отречени днес, други все още се прилагат Снимка: Getty Images/Guliver

Някои от тях са тотално отречени днес, други все още се прилагат

Няма как да не ви побият тръпки докато четете за някои медицински практики на предците ни. Имало е доста зловещи методи за лечение, които са безкрайно любопитни. Радиация по избор, наркотици, уреди, приличащи на подходящи само за инквизиция, пише вестник Труд.

Някои от тях са тотално отречени днес, други все още се прилагат, макар и леко видоизменени в ограничени части на света. Вижте как са се лекували хората преди, със сигурност ще оцените подобаващо напредъка на медицината.

Електрическа баня за „ободряване“ и лечение

Снимка: NYU archives

Още в края на XVIII и през XIX век електричеството активно се ползва с различни лечебни цели. С него третирали мигрена, артрит, сериозни рани и куп други болести и оплаквания. Най-разпространени били електрическите бани, които буквално можели да ти изправят косата. 

Днес тази  практика все още се прилага в Япония, където електрическите бани се ползват за ободряване или лечение на различни заболявания и оплаквания. Смята се, че влияят и на мъжката потентност – редовните електрически бани понижават качеството на сперматозоидите.

Токсично лечение  с арсен или радиоактивна вода

Днес знаем колко токсичен може да е арсенът за човешкия организъм. Векове по-рано той се е ползвал за третиране на главоболие, температура, сифилис, а дори и кръвно заболявания.

Продуктите с радиоактивен произход също са били ужасно популярни в миналото: вода с радий, сапун, кърпички и какво ли не. Хората дори си пийвали радиоактивна вода, за да поддържат младостта си и като профилактика срещу заболявания. Смъртните случаи вследствие на това „лечение“ водят до край на опасната  мода през XX в.

Закачалка за здрав гръбначен стълб

Снимка: NYU Archives

Макар да изглежда като жестоко мъчение, това лечение е съществувало и се е прилагало дълго. Представлява следното: пациентът се закача здраво за метална конструкция, изправен и неподвижен, за да може главата да е изправена, а гръбначният стълб да бъде удобен за диагностика и откриване на аномалии. Смятало се, че така може да се коригира или облекчи сколиозата, а при изпъване на тялото до определена степен се постига оздравителен ефект.

Подобен вид лечение от миналото определено изглежда болезнен и жесток, но истината е, че неговият създател – Л. Сейър, е изключително уважаван за времето си учен.

Кокаин за деца и възрастни

Забранените днес наркотици се ползвали за лечебна цел в миналото. Кокаинът се продавал през XIX в. без рецепта, като той се препоръчвал за деца и възрастни. При зъбобол, главоболие, депресия и други – смятало се, че влияе аналгетично и успокояващо.

След време страничните му ефекти стават ясни и кокаинът бива забранен. Представете си какво щеше да се случи, ако днес се продаваше свободно без рецепта. Навярно комуникацията и обществото щяха да са още по-проблематични.

Пробиване на дупка в черепа

В началото на XX в. болниците били препълнили с психичноболни хора. Американецът д-р Фрийман започва да „коригира“ проблема, търсейки иновативно решение. Така той прилага лоботомия на десетки пациенти на ден. Какво представлява операцията? Пробиване на дупка в скалпа на човек, достигайки до определени части от мозъка. Целта: да се прекъснат някои неврони, отговарящи за емоциите. Смятало се, че ако човек е по-спокоен и изпитва по-малко чувства, ще се намали шансът от психични разстройства.

Жените били полът, който най-често се подлагал на операция. След подобни манипулации някои пациенти ставали апатични, други дори не можели да се хранят и грижат за себе си. Документирани са, за съжаление, дори и доста смъртни случаи.

Има още десетки или стотици примери за зловещи методи за лечение, които вече са остарели. Хубаво е, когато говориш за нещо негативно в минало време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари