НЗОК дискриминира възрастните пациенти с пулпит и гангрена

0
За хората над 18 година сметката може да достигне от 200 до 600 лева, казва стоматолог
За хората над 18 година сметката може да достигне от 200 до 600 лева, казва стоматолог Видео: bTV

За хората над 18 година сметката може да достигне от 200 до 600 лева, казва стоматолог

Комисията за защита от дискриминация уважи жалба на лекар от Добрич. Според комисията фактът, че Здравната каса не финансира лечението на пулпит и гангрена на хора над 18 години, представлява дискриминация.

Здравната каса поема цената за лечение на пулпит и периодонтит на постоянни зъби, на временни зъби и вадене на временен зъб, но само за непълнолетни. Според стоматологът Емил Давчев това е дискриминация. За пълнолетните сметката може да достигне от 200 до 600 лева, казва той, цитиран от bTV.

Когато имаме един усложнен кариес и процесът е стигнал до нерва на зъба, единственият начин да бъде спасен този зъб е, когато се приложи това лечение. Голяма част от пациентите ни нямат финансовата възможност да поемат това скъпо лечение и те предпочитат да си извадят зъба за 4 лв. по Здравната каса плюс 2,90 лв. потребителска такса”, посочва д-р Давчев.

В решението на Комисията за защита от дискриминация се посочва, че изключването на трите дейности от пакета за хора над 18 години е неравно третиране по признак „възраст“. От НЗОК казаха, че промяна в наредбата трябва да дойде от здравното министерство.

Според Българския зъболекарски съюз, за да бъдат добавени посочените дейности в пакета с дентални услуги за пълнолетни, който касата покрива, са необходими минимум 100 млн. лв. към настоящия бюджет.

Винаги сме настоявали пакетът за здравноосигурените лица над 18 години, тоест възрастните, да бъде разширен. Това са усложнения на зъбния кариес и за съжаление здравната култура на населението е такава, че те са толкова често явление, за които българинът трябва да отделя пари от джоба си”, казва председателят на съюза Николай Шарков.

Засега няма яснота дали пакетът с покриваните от Здравната каса дейности ще бъде променен. От Министерството на здравеопазването казаха, че са обжалвали решението на Комисията за защита от дискриминация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    До 4:
    Отдалеч личи че са те чЕпирали и „ваксинирали“ тройно и трайно в черепната кутия!!! НеНяма как да скриеш страничните ефекти!
  • 2
    5
    До 4
    Да, така е, но денталните безплатни услуги са доста малко и определено хигиена и профилактика са много належащи. Иначе редовно виждам, че и усещам, хора без зъби и с лош дъх. Тук вече ще е трудно. Поне младото поколение да се научи едно- как да има по-здрави зъби за по-малко пари и второ- да няма притеснения за естетика и красота при усмивка и общуване.
  • 0
    4
    Прав си, 3
    Тези, дето не си мият зъбите, са същите, дето се налагат с ракия и вестници, като хванат бронхопневмония, не се ваксинират, щото ще ги чепират, пък и без това са безсмъртни, не си плащат здравните осигуровки, ама като се натресат с голфа, в спешното ги спасяваме с нашите вноски за здравната система. С една дума - карат си я като открай време на село, цивилизацията е мръсна дума, и ние ли ще им кажем на тях, я! Както беше казал един зевзек - четката за зъби е цивилизация, използването й - култура.
  • 0
    3
    Да,но
    Според статистиката само 30-33% си мият зъбите. Естествено, че ще имат проблеми.Всеки има право и на един безплатен профилактичен преглед. И ако редовно правят това- миене на зъби и профилактика, може и да минат по-евтино, защото нещата няма да загрубяват до усложнения.
  • 8
    2
    Bochkeee
    Къде е тая цена от 4.00 лева? Тук за вадене на зъб с направление вземат 60.00 лева! Една България,а цени различни!!! Каква е тая работа?!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари