Златомира Стефанова: Продаваме общински жилища, за да ремонтираме останалия фонд

1
Русе разполага с един голям фонд от общински жилища - те са около 2000
Русе разполага с един голям фонд от общински жилища - те са около 2000 Снимка: Община Русе

Недобросъвестен наемател няма да може да си купи апартамент

Интервю на Жанета Йорданова за "Монитор" със Златомира Стефановазаместник-кмет в Община Русе по икономика и международно сътрудничество: 

- Г-жо Стефанова, преди дни общинският съвет в Русе гласува единодушно предложението на администрацията за продажба на общински жилища с цел ремонтиране на останалия фонд. С това на практика се отмени мораториумът от 2004 г. върху продажбата им. Не можеше ли да се намери друго решение за този ценен фонд, който е в помощ на социално слаби граждани?

- Идеята да се продадат част от общинските апартаменти, за да се ремонтират други, възникна, след като многократно по време на приемните ни дни граждани идваха и се оплакваха, че жилищата са в много лошо състояние и се нуждаят от сериозен ремонт. Сключвайки договор с общината, поради преференциалния наем, който обитателите ползват, всички подобрения са за тяхна сметка и след това остават в полза на общината. В сравнение с други областни градове Русе разполага с един голям фонд от общински жилища - те са около 2000, което е добре, за да можем да извършваме тази социална услуга. Разбира се, всяка година се отделят определени средства за ремонт - примерно общината плаща своята част, ако се извършва ремонт на покрива в блока. Ако апартаментите са два, сумата може да не е висока, но има входове, в които 80 процента от жилищата са общински и тогава парите са значително повече. В много апартаменти на последните етажи има големи течове и отстраняването им също изисква немалко средства. В един момент се оказва, че парите са изчерпани, а наемателите не спират да се жалват, че жилищата са в окаяно състояние - с неподменени дограми и входни врати, с изпочупени мивки и тоалетни чинии. За съжаление не са малко случаите, когато обитател, който трябва да напусне общинското жилище, за отмъщение разбива каквото може в него. Някои апартаменти наистина са в много лошо състояние и не можем да очакваме от хора, които едва свързват двата края, да подменят дограмата и входната врата. Най-неотложният ремонт там би струвал към 3-4 хиляди лева, което тези хора няма как да си позволят. Ако апартаментите се оставят в това състояние, в един момент ще се окаже, че са напълно неизползваеми и общината няма да има възможност да ги дава под наем. Не искаме да се стига дотам, затова предложихме на общинския съвет това решение.

- Продажбата на общински жилища с цел ремонт на останалия фонд сякаш не е честа практика?

-Да, така е, аз поне не съм чувала друга община да е решавала проблема по този начин.

- И все пак, наемите от общинските жилища не са ли достатъчни, за да се извършва ремонтът?

- Не можем да се похвалим, че сме от общините, които имат много големи собствени приходи. Частта на община Русе в бюджета е около 40 млн. лева и те са недостатъчни за това, което е необходимо да се извърши. Ако е можело да се правят ремонти на общинските жилища с парите от наемите, съм сигурна, че общината е щяла до го стори. А като продадем част от тези апартаменти, ще имаме свободен финансов ресурс, с който освен да извършим ремонт, ще можем и да обновим фонда, като закупим терен за строителство на жилища или нови апартаменти - както реши общинският съвет. Законът казва, че имаме право да ползваме до 80 процента от средствата, получени от продажбата на общински жилища, за ремонт на фонда или за придобиване на нови жилища, с които да го обновим.

- Тези продажби не могат да бъдат безкрайни. Няма ли в един момент опашката от чакащи за общинско жилище да стане по-голяма?

- Ние не искаме фондът да изчезне. Жилищата за продажба са 1592 и те са в кварталите „Здравец Изток“, „Дружба“, „Чародейка“ и част от „Родина“. Общината има право да продава до 3 процента от тях, тоест до 48 апартамента. Не се продават къщите, които са 131, както и ведомствените жилища. В наредбата е заложено, че броят на жилищата за настаняване под наем не може да бъде по-малко от 1400. Ако приемем, че останалите 192 се продадат и няма закупени нови, всичко спира. Но ние поемаме ангажимента да обновяваме фонда и да закупуваме нови жилища. Всяка година общинският съвет ще гласува броя на предложените от нас за продажба апартаменти, така че тази дейност ще се контролира. Промяната в наредбата да продаваме жилищата с цел ремонт е приета на септемврийската сесия, но дали те ще бъдат 48, както администрацията ще предложи - това ще стане ясно при гласуването през октомври. Едва след това хората ще могат да подават документи, които ще бъдат разгледани от специална комисия. Има интерес, защото след като медиите оповестиха, че ще се продават общински жилища, наематели започнаха да ни изпращат молби. Преди обаче да мине октомврийската сесия, молбите, постъпили по-рано, няма да бъдат взети под внимание, необходимо е да се подадат наново.

- На какви условия трябва да отговарят желаещите да си закупят апартамент?

- Те трябва да са обитавали жилището минимум пет години, да са били добри стопани, да нямат задължения към общината, да няма повдигнати обвинения срещу тях за нарушаване на обществения ред, да няма постъпили основателни оплаквания от съседи за постоянно вдигане на шум и др. Още отсега мога да кажа, че обитателите с недобросъвестно поведение няма да могат да си закупят жилището. В случай че заявленията са повече от 48, желаещите ще се класират по определена точкова система, като се отчитат и други критерии - година на построяване на жилището, вид на строежа и т.н. Ако някой не успее да се класира, може да кандидатства следващата година.

- На какви цени ще се продават жилищата?

- На пазарни цени. Доколкото знам, мораториумът върху продажбата на общински жилища в Русе от 2004 г. е бил наложен, тъй като те са се продавали на преференциални цени, което не е било в полза на общината. Преди да подготвим предложението, обменихме опит с колеги от Варна, които последно бяха продавали общински жилища. Интересуваше ни не самата продажба - тя е регламентирана в закона, а това какви критерии прилагат, ако има повече молби. За нас беше много полезна тази среща. Направи ми впечатление, че при тях се освобождават общински жилища и се настаняват други хора, докато при нас едно жилище може да се предава от поколение на поколение. Напоследък в Русе забелязвам хубава тенденция - млади хора освобождават по своя инициатива общинското жилище и си купуват евтини къщи. Ако това се случва по-често, няма да имаме списък от чакащи.

- Не е тайна, че предприятието „Управление на общински имоти“ не се ползваше с добър имидж. Какво променихте?

Още при постъпването ми в общината в края на 2019 г. и малко по-късно по време на всичките ми приемни идваха граждани, които сигнализираха за корупционни практики. Повечето се страхуваха да подадат официална жалба, защото смятаха, че ще има последствия за тях. Много от тези хора имат изключително тежки съдби и жилището наистина им е необходимо. Сега няма случай гражданин да е дошъл да ми сигнализира за нещо нередно, а това за мен е положителен знак. Смятам, че не сгрешихме, когато се доверихме на Иван Гецов, новия директор на предприятието „Управление на общински имоти“. Той спечели конкурса по убедителен начин, работил е в полицейски структури, бил е началник на районно управление. Говори и цигански език, а в тази работа общуването с различните групи е много важно. В процес сме на систематизация на цялата информация за общинските жилища, която ще „вкарваме“ със снимки в компютър. Скоро ще имаме и списък с апартаментите за неотложен ремонт.

Визитка:

Родена е в Кубрат, но е израснала и живяла в Русе.

Завършва Английската гимназия „Гео Милев“ в Русе, а след това - туризъм във Варна.

Има бакалавърска степен по финанси от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Завършила е и магистратура по управление на европейски проекти в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Преди да постъпи в общинската администрация, е работила в „Дунав турс“, като три години е била изпълнителен директор на дъщерното дружество „Дунав турс Хотелс“.

От ноември 2019 г. е заместник-кмет на Русе по икономика и международно сътрудничество, отговаря и за общинското предприятие „Управление на общински имоти“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари