Златно мънисто разкри уникална история на българските земи

0
По нашите земи са живели и творили първите бижутери в Европа
По нашите земи са живели и творили първите бижутери в Европа

По нашите земи са живели и творили първите бижутери в Европа.

Това се потвърждава от малко обработено златно мънисто, открито от археолози в обекта Града на птиците край с. Юнаците, Пазарджишко, където преди 8 хиляди години е процъфтявала цивилизация.

Според ръководителя на разкопките доц. Явор Бояджиев със сигурност парченцето благороден метал е с 200-300 години по-старо от считаното досега за такова - златото, намерено във Варненския халколитен некропол.Това мънисто е достатъчно, за да влезе в историята и да привлече вниманието на учените не само в България, категорични са откривателите му.

“Няколко века преди Христа златото се е обработвало механично и на тези умения е базирана най-старата ръчна изработка в света. Това, което е позволявало механична обработка, е самородното злато, то е меко. По онова време съвременната каратна сплав не е съществувала, а тя прави благородния метал износоустойчив, твърд, придава му цвят. Днес смесваме самородното злато, което е най-малко 22 карата, с мед, сребро, понякога и никел”. Това коментираха бижутери от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, цитирани от "Труд".

Според директора на НИМ, историка проф. Божидар Димитров, не може категорично да се датира златното мънисто и да се докаже, че е най-старото в Европа.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари