Зимата скова Северозапада

0
Жители на десетки села бедстваха без ток, откъснати от света
Жители на десетки села бедстваха без ток, откъснати от света Видео: NOVA

Жители на десетки села бедстваха без ток

Счупени от тежкия сняг дървета скъсаха електропроводи и счупиха стълбове около Видин, Монтана и Враца. Зимата скова Северозапада.

Христина Дамянова е майка на дете с увреждания. Грижи се и за болната си майка. Снабдила се е със свещи, защото не може да ги остави без надзор в тъмнината. „Цяла нощ нямахме ток, бяхме на свещи. Нямаме даже обхват. Не можем да се обадим и по телефоните. Без ток е нещо ужасно”, разказва тя пред NOVA.

Затова нямало как да се обадят поне да съобщят за аварията. „Кметският наместник замина за Враца, защото нямаме връзка, не можем да се обадим и няма кой да ни даде информация. Аз звънях, но нямаше обхват”, каза Мариана Иванова – секретар на кметството.

Авариите са много - скъсани от тежестта на леда проводници, счупени изолатори, а достъпът до мрежата е труден за екипите, защото пътят им препречват паднали от тежестта на снега дървета.

За хората от Горно Пещене обаче липсата на ток влече след себе си и други беди за хората. „Ще спре и водата. Ако няма ток, помпите ще замръзнат и ще се спукат тръбите. Хората няма да имат вода”, коментира Веселин Милчев.

Най-големият им страх обаче е от друга вода - тази на река Скът, която преди малко повече от 6 години наводни и техните къщи, и тези на хората в Мизия. Реката и сега е излязла от коритото си, но извън регулацията на населеното място и е наводнила само земеделски площи. Вдига се обаче и нивото на подпочвените води и идват още скатни от обилното снеготопене и затова хората от селото опитват навреме да вземат мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари